DRUŠTVO PREPORUKA

NKT: Ovo su nova pravila za pomorce

Arhiva

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, odučilo na predlog Instituta za javno zdravlje (IJZ) da u Crnoj Gori bude proglašen kraj epidemije korona virusa uvedene 26. marta na cijeloj državnoj teritoriji, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

– Konstatovano je da je to rezultat višemjesečnih napora svih u sistemu i naših građana kojima se NKT zahvaljuje na povjerenju i disciplini. Nacionalno koordinaciono tijelo je iskazalo zadovoljstvo dosadašnjim kvalitetnim i efikasnim angažmanom cjelokupnog zdravstvenog sistema i svih operativnih štabova što je najbolji demanti neargumentovanih i neistinitih tvrdnji iznijetih sa najviših adresa iz regiona među ostalim i da se u Crnoj Gori navodno obavljaju samo brzi testovi na korona virus te da naša zemlja nema odgovarajuće laboratorije i resurse za testiranje. Naši građani znaju i vide šta i kako radimo, zato i podržavaju u ogromnom procentu, iznad 90 odsto sve ono što su preduzimali i što preduzimaju NKT i Vlada, ali radi međunarodne javnosti saopštavamo da Crna Gora ima najsavremeniju laboratoriju, vrhunske stručnjake i odličnu organizaciju. Da nije tako ne bismo se uspješno izborili sa epidemijom i bili prva država u Evropi koja je dostigla status bez inficiranih odnosno Corona Free – navodi se u saopštenju NKT.

NKT je, dodaje se u saopštenju, u skladu sa politikom potpune transparentnosti rada koju je praktikovalo, odlučilo da do kraja sedmice prezentira građanima zbirno sve relevantne informacije o medicinskim sredstvima i opremi sa kojima je naša zemlja izašla iz epidemije.

Pomorci

U skladu sa rezultatima sastanka predsjednika Vlade i članova NKT sa predstavnicima Unije pomoraca Crne Gore održanog u nedjelju odlučeno je da našim pomorcima koji se vraćaju u Crnu Goru budu olakšane mjere institucionalne izolacije imajući u vidu činjenicu da su oni na brodovima već proveli određeno vrijeme u izolaciji.

Pomorci koji se iskrcavaju u državama sa stopom aktivnih slučajeva nižom od 25/100.000 stanovnika i dolaze preko te države ili preko drugih država koje takođe imaju stopu aktivnih slučajeva manju od 25/100.000 stanovnika (tzv. „zeleni koridor“) po dolasku u Crnu Goru ne moraju da idu u karantin niti u samoizolaciju. Prema procjeni nadležnog epidemiologa, a u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, po potrebi mogu biti uzorkovani i testirani na novi korona virus.

Pomorcima koji se iskrcavaju u državama sa stopom aktivnih slučajeva nižom od 25/100.000 stanovnika, a u tranzitu prolaze ili nakon iskrcaja borave u državama koje imaju više od 25 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika po dolasku u Crnu Goru se smještaju u institucionalne karantine u trajanju od sedam dana nakon čega se mogu prebaciti u kućnu samoizolaciju do isteka 14 dana nakon povratka. Testiranje na novi korona virus će se obaviti ili u karantinu ili u samoizolaciji.

Pomorci koji se iskrcavaju u državama sa sa stopom aktivnih slučajeva višom od 25/100.000 stanovnika, bez obzira na to koje će države posjetiti u tranzitu do Crne Gore, smještaju se po dolasku u Crnu Goru u institucionalne karantine u trajanju od sedam dana nakon čega se mogu prebaciti u kućnu samoizolaciju do isteka 14 dana nakon povratka. Testiranje na novi korona virus će se obaviti ili u karantinu ili u samoizolaciji.

Konstatovano je da su NKT i Vlada u dosadašnjem radu sproveli niz aktivnosti kako bi omogućili našim pomorcima dolazak u Crnu Goru, kada je bilo potrebno i tranzit preko trećih država, kao i ukrcaj na strane brodove. I današnja mjera prema našim pomorcima rezultat je razumijevanja teškog posla kojim se bave – konstatovano je na sjednici uz riješenost da se pojedinačni slučajevi kršenja pravila u karantinima, kakvi su se događali, budu procesuirani odlučno i efikasno.

Ombudsman

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković, koji je na poziv prisustvovao sjednici, čestiato je Nacionalnom koordinacionom tijelu na dosadašnjem uspješnom radu koji je rezultirao niskim stopom infekcije i smrtnosti i visokim nivoom zaštite života i zdravlja naših građana i stranaca koji borave u Crnoj Gori. Ombudsman je informisao NKT o svim svojim aktivnostima u vezi sa epidemijom korona virusa, koje uključuju komunikaciju sa građanima, obilaske karantina i analizu donijetih mjera.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda je saopštio da u tim smislu nema primjedbi na rad NKT-a i ukazao na potrebu posebne senzitivnosti u nastavku rada kako ne bi došlo do nejednakog postupanja prema licima.

Donacije

NKT je usvojilo Deveti Izvještaj Operativnog štaba za upravljanje donacijama.

U Izvještaju se navodi da je na današnji dan u 9:00 stanje na računu za donacije iznosilo 6.261.244,89 eura i 75.971,72 američkih dolara.

Žiro račun NKT otvoren je na inicijativu brojnih pojedinaca i kompanija iz zemlje i inostranstva koji su ukupno donirali 8.019.418,22 eura i 75.971,72 američkih dolara.

U skladu sa procjenama Instituta za javno zdravlje, Kriznog medicinskog štaba kao i za pomoć ugroženom stanovništvu u prethodnom periodu odlivi su iznosili 1.758.173,33 eura, navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.