PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Celer – izvor kalijuma i kalcijuma

Celer je idealna namirnica za one koji vode računa o liniji jer je niskokaloričan, s visokim procentom vode.

Osim toga, celer je odličan izvor kalijuma i kalcijuma za naše tijelo, koji su veoma važni za zdravlje kostiju, normalizaciju krvnog pritiska i funkcionisanje nervnog sistema. Celer, takođe garantuje visok sadržaj antioksidanata – sadrži veliku količinu vitamina C, kalijuma i gvožđa.

Celer sadrži minimum šećera i holesterola, a takođe praktično ne sadrži masti. Visok sadržaj vode i vlakana u hrskavim stabljicama celera pomaže vam da se osjećate sito. Uz to, odličan je prebiotik i sprečava nadimanje. Celer sadrži vlakna koja pomažu u održavanju zdravog probavnog sistema.

Nedavna istraživanja pokazala su da biljni luteolin na kome je bogat celer pomaže u borbi protiv Alchajmerove bolesti i drugih degenerativnih bolesti. To je zbog činjenice da luteolin smanjuje upalu koja je povezana sa starenjem u mozgu i pridruženi deficit memorije. Istraživanja i dalje traju, međutim, naučnici su potpuno sigurni da zdrava uravnotežena hrana može smanjiti rizik od demencije.

Jedno od aktivnih jedinjenja celera je fitohemijski kumarin, za koji se pokazalo da je efikasan u prevenciji karcinoma, a dokazano je da pojačava aktivnost određenih bijelih krvnih zrnaca koja pomažu u borbi protiv ove bolesti. Takođe, pomaže u sprečavanju oštećenja slobodnih radikala od oštećenih ćelija. U kombinaciji sa luteolinom, ova dva jedinjenja se smatraju dovoljno efikasnim da spriječe karcinom debelog crijeva.

U minimalnim količinama, celer nije opasan, ali je važno ograničiti njegovu upotrebu. Sjemenke celera sadrže sastojke koju uzrokuju kontrakcije materice i mogu ugroziti plod. Supstanca apiola koja se nalazi u stabljikama i listovima celera takođe izaziva kontrakcije materice i može izazvati krvarenje, pa se ne preporučuje jesti celer tokom menstruacije.

 

Izvor: Ženski magazin