ART PREPORUKA

EUROVISION-EUROPE SHINE A LIGHT: Veličanstvena proslava ljubavi, zajedništva i svjetlosti

Veličanstveni specijal ,,Eurovision: Europe Shine A Light” otvoren je snimcima sa praznih evropskih ulica, a kroz veče gledaoce su vodili Nizozemci Šantal Janzen, Edsilia Rombli (Evrovizija 1998. i 2007) i Jan Smit.
Uz podsjećanje na čuveni hit ,,Volare” Domenika Modunja, Janzen je rekla da je najveća nepravda što on nije pobijedio na ,,Evroviziji”, već je bio treći.
Uslijedilo je podsjećanje i na pobjedničke pjesme Irca Džonija Logana.
– Svi smo pomalo uplašeni. Biće ovo teška godina, ali svi smo zajedno u ovome. Budite dobri jedni prema drugima i ostajte zdravi – javio se Džoni Logan iz Dablina sa ovom porukom i zapjevao ,,What’s Another Year”, s kojom je pobijedio 1980, pa su gledaoci bili u prilici da još jednom čuju njegov divni glas i pogledaju kako je slavlje izgledalo te 1980. godine. U pjesmi su mu se pridružile voditeljke ,,Europe Shine A Light” Janzen i Rombli i fanovi.
Nakon njega, Eden Alene iz Izraela otvorila je segment u kojem su ovogodišnji izvođači slali poruke.
– Ništa nas ne može razdvojiti dok god dijelimo zajedničku ljubav prema muzici – kazala je Alene, a njoj su se u snažnoj poruci ljubavi i zajedništva pridružili preostali predstavnici zemalja koji je trebalo da nastupe na ovogodišnjoj ,,Evroviziji”. Kasnije, tokom večeri, svi izvođači dali su i svojih 12 poena.
Akustičnu verziju pobjedničke pjesme ,,Heroes” otpjevao je iz bašte svog doma večeras Šveđanin Mans Zelmerlov za sve ,,heroje na prvoj liniji odbrane od korona virusa”, uz snimke medicinskih radnika u bolnici i volontera na poslu koji su cvijećem napravili poruku Let Hope Bloom (neka cvjeta nada).
– Čuvajte se – poručio je na kraju Zelmerlov.
Pobjednica dječje ,,Pjesme Evrovizije” iz 2019. za Poljsku Viki Gabor javila se iz Varšave. Ona je poručila djeci da nastave da sanjaju.
Izraelka Gali Atari podsjetila je na svoju pobjedničku pjesmu iz 1979. godine ,,Hallelujah”. Pupten je divan snimak sa ulica Jerusalema 1979. i 2020. godine. Atari je hodala Jerusalemom i pjevala ,,Hallelujah”, fanovi su joj se pridruživali, a za kraj poslala je sa mališanima ovog grada svijetleći balon ka zvijezdama na nebu. Odjednom su baloni ispunili nebo iznad Jerusalema, što je bio prelijep prizor.
Diodato se javio iz Milana. Voditeljka Janzen je pitala kakav je osjećaj bio kada su stanovnici Italije sa balkona pjevali njegovu pjesmu ,,Fai Rumore”.
– Bio sam dirnut, bila je jedna od najjačih emocija koje sam ikada doživio. Ova pjesma i govori o budućnosti, o pozivu da komuniciramo – kazao je Diodato, a onda zasvirao na akustičnoj gitari ,,Volare” i izazvao žmarke prelijepim pjevanjem i aranžmanom ove kultne numere.
Uslijedilo je podsjećanje na pobjedničku pjesmu Marije Šerifović ,,Molitva”. Ona je za ovu priliku snimila ,,Molitvu” na pustim ulicama Beograda sa bendom. Snimci su, takođe, prikazali medicinske radnike, djecu koja crtaju ili mašu Šerifović sa balkona i parka, ljude na terasama koji joj mašu ili pjevaju ,,Molitvu” s njom.
– Vau, ovo je bilo posebno – rekla je Rombli.
Svjetlost je obasjala znamenitosti evropskih zemalja u predivnom izvođenju Roterdamskog filharmonijskog orkestra u numeri ,,Love Shine A Light”, s kojom je britanski sastav ,,Katrina and The Waves” pobijedio 1997. godine.
Njemac Mihael Šulte javio se iz Hamburga, uz podsjećanje na evrovizijski nastup iz 2018. kada je otpjevao ,,You Let Me Walk Alone”.
– Nadam se da ćemo svi uskoro slaviti život opet – bila je njegova poruka.
Zatim je pušten prelijepi snimak iz katedrale u kojoj Mihael Šulte i Ilse de Lange pjevaju jednako prelijepu pjesmu ,,Ein Bisschen Frieden” sa kojom je Nikol pobijedila 1982. godine i koja dan-danas izaziva posebna osjećanja.
Neta se javila iz Jerusalema sa predivnom novom pjesmom ,,Cuckoo” kojom je dala podršku podizanju svijesti o mentalnim bolestima.
– Ova pjesma je posebna za mene – rekla je Neta.
Nizozemac Dankan Lorens predstavio je premijerno novu pjesmu ,,Someone Else” uživo iz dvorane u kojoj je trebalo da bude održana ,,Evrovizija”, ,,Ahoj” u Roterdamu.
Javili su se, svako iz svog doma, evrovizijski pobjednici.
Bjorn Ulveus iz švedske ABBA poslao je posebnu poruku, uz sjećanja na ,,Waterloo” s kojoj je ABBA pobijedila 1974. godine.
– ,,Evrovizija” vam pruža mogućnost bijega i sreće. Utješno je da će se vratiti sljedeće godine – kazao je Ulveus.
Javio se iz Londona i poznati voditelj Grejem Norton koji je rekao da mu nedostaje atmosfera.
– Prelijepo sam se proveo ova dva sata, jer sam se osjetio kao dio velike evrovizijske porodice – istakao je Norton.
Za kraj, svi ovogodišnji izvođači otpjevali su po dio pjesme ,,Love Shine A Light”.
Tako je završeno ovo divno veče. Ostaje žal što ,,Evrovizija” nije mogla biti održana jer je bilo lijepih pjesama kakve se odavno nisu čule na ovom takmičenju.
,,Pjesma Evrovizije” naredne godine biće održana u Roterdamu i svi ovogodišnji izvođači moći će da se takmiče sa drugom numerom.

B.R.
Foto:
EBU

kud duga