DOM PREPORUKA

RECEPT: Pita sa piletinom i pečurkama

Sastojci:

– 150 g šampinjona,

– 300 g piletine,

– manja glavica crnog luka,

– čen bijelog luka,

– 50 g putera,

– dvije kašike brašna,

– 300 ml mlijeka,

– 200 ml pileće supe,

– biber, so,

– šaka svježeg peršuna,

– 500 g gotovog tijesta,

– jaje.

Priprema:

1.Prvo zagrijte rernu na 200 stepeni a zatim do pola ispržite piletinu na ulju. Dodajte pečurke isječene na četvrtine i pržite dok piletina ne bude skroz gotova.

2.Piletinu i pečurke izvadite iz tiganja, a dodajte isjeckani crni i bijeli luk i pržite dva-tri minuta. Zatim pomiješajte luk sa piletinom i pečurkama.

3.Istopite puter u tiganju, dodajte brašno, miješajte i držite na vatri dva-tri minuta dok se ne dobije ujednačena smjesa.

4.U posudi pomiješajte pileću supu i mlijeko i začinite solju i biberom. Potom pomiješajte sa masom od brašna i miješajte dok se ne sjedini. Prokuvajte dobijenu smjesu na pari dok se ne zgusne, uz konstantno miješanje.

5.Prelijte sos preko pečuraka i piletine i pospite isjeckanim, svježim peršunom. Ostavite da se ohladi. Gotovo tijesto stavite u kalup i ivice premažite jajetom. Potom ubacite smjesu od pečuraka i piletine i prekrijte tijestom.

6.Premažite pitu jajetom, odsijecite suvišne ivice. Napravite otvore na piti, i stavite u rernu. Pecite između 20 i 25 minuta.

 

Izvor: Stvar ukusa