PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

KOPERNIKUS: April ove godine drugi najtopliji od kad postoje mjerenja

Prosječna temperatura ovog aprila širom svijeta je bila gotovo ista kao u aprilu 2016. koji je bio najtopliji ikada, saopštio je evropski servis o klimatskim promjenama Kopernikus.

-Temperatura u svijetu je globalno ista kao prethodnog najtoplijeg aprila 2016. godine – navodi Kopernikus i precizira da je april 2020. imao prosječnu temperaturu nižu za “beznačajnih 0,01 stepen Celzijusa” u odnosu na 2016. godinu.

April ove godine je bio topliji za 0,08 stepeni od trećeg po redu najtoplijeg aprila 2019. godine, a za 0,70 stepeni od prosječne temperature izmjerene u periodu od 1981. do 2010. godine.

Temperature iznad prosjeka (1981/2010) zabilježene su u evroazijskim regionima, posebno Sibiru, Grenlandu, Arktičkom okeanu, Antarktiku, na obalama Aljaske.

One su takođe daleko premašile prosječne temperature u Meksiku, zapadnoj Australiji i u djelovima centralne i zapadne Afrike.

Temperature u Evropi daleko su premašile prosjek u zapadnom delu kontinenta, ali su ostale niže na sjeveroistoku, kao i u centralnim djelovima Kanade ili u djelovima južne i jugoistočne Azije.

Nakon decenije visokih temperatura, okončane 2019. koja je bila najtoplija godina ikada zabilježena na planeti, 2020. je počela sa istom tendencijom.

 

Izvor: Beta