MODA PREPORUKA

ITALIJANSKI “VOGUE”: Aprilski broj časopisa bez naslovne fotografije

Aprilski broj časopisa “Vog Italija” izlazi 10. aprila sa potpuno bijelom naslovnom stranom, na kojoj osim imena časopisa i mjeseca u kojem izlazi nema više ničega.

-Prije samo dvije nedjelje spremali smo se da pustimo u štampu izdanje koje smo planirali neko vrijeme, ali govoriti o bilo čemu drugom dok ljudi umiru, doktori i sestre reskiraju svoje živote i svijet se zauvijek mijenja – nije DNK Voga – napisao je glavni urednik Emanuele Farneti.

Odluku da prvi put u istoriji štampaju u potpunosti bijelu naslovnicu, kaže, nisu donijeli zato što im je nedostajalo fotografija, nego upravo suprotno.

-Izabrali smo je, jer bijela označava mnogo stvari istovremeno. Bijela je prije svega poštovanje. Bijela je ponovno rođenje, svjetlost nakon tame, zbir svih boja. Bijela je boja uniformi koju nose oni koji rizikuju svoje živote kako bi spasili naše – dodao je on.

Iznad svega, ukazao je on, bijela nije predaja, nego prazan papir koji čeka da bude ispisan, naslovna stranica nove priče koja treba da počne.

 

Izvor: N1