PREPORUKA ZDRAVLJE

IJZ: Savjeti kako da ostanete fizički aktivni tokom samoizolacije

Ilustracija

Tokom samoizolacije i boravka u kući ne smiju se zaboraviti ni aspekti fizičkog zdravlja, pa je Institut za javno zdravlje objavio savjete kako da ostanete fizički aktivni tokom samoizolacije.

Upozorenje: Ovo uputstvo je namijenjeno osobama koje se nalaze u samoizolaciji bez ikakvih simptoma ili dijagnoze akutne respiratorne bolesti. Ne bi trebalo da zamijeni medicinsko uputstvo u slučaju bilo kog zdravstvenog stanja.

-Kako se infekcija COVID-19 i dalje širi, u evropskoj regiji SZO, mnogi zdravi pojedinci moraju da ostanu kod kuće u samoizolaciji. U mnogim zemljama su fitnes centri i druge lokacije u kojima su ljudi upražnjavali fizičku aktivnost, privremeno zatvoreni. Boravak kod kuće tokom dužeg perioda može predstavljati značajan izazov za održavanje fizičke aktivnosti. Sedentarno ponašanje i nizak nivo fizičke aktivnosti mogu imati negativne efekte na zdravlje, dobrobit i kvalitet života pojedinaca. Samoizolacija sama po sebi može da izazove dodatni stres i da bude izazov za mentalno zdravlje građana. Fizička aktivnost i tehnike opuštanja mogu biti dragocjeno sredstvo koje će vam pomoći da ostanete pribrani i da tokom ovog vremena nastavite da štite svoje zdravlje – navode iz IJZ.

SZO preporučuje 150 minuta fizičke aktivnosti umjerenog intenziteta ili 75 minuta fizičke aktivnosti jakog intenziteta nedjeljno, ili kombinaciju oboje. Ove preporuke se mogu postići čak i kod kuće, bez posebne opreme i sa ograničenim prostorom.

Slijede neki savjeti kako da ostanete aktivni dok ste kod kuće u samoizolaciji:

· Tokom dana pravite kratke aktivne pauze. Kratki periodi fizičke aktivnosti pomažu da se dosegnu nedjeljne preporuke. Možete koristiti predložene vježbe u nastavku kao inspiraciju da budete aktivni svaki dan. Ples, igranje sa djecom i obavljanje kućnih poslova kao što su čišćenje i baštovanstvo su druga sredstva da ostanete aktivni kod kuće.

· Pratite časove vježbanja na internetu. Iskoristite bogatstvo onlajn časova vježbanja. Mnogi od njih su besplatni i mogu se pronaći na YouTube-u. Ako nemate iskustva sa obavljanjem ovih vježbi, budite oprezni i svjesni sopstvenih ograničenja. Pogledajte primjere vježbi, koje možete raditi u kućnim uslovima.

· Hodajte. Čak i u malim prostorima, šetnja ili hodanje u mjestu može vam pomoći da ostanete aktivni. Ako imate telefonski poziv, stojte ili hodajte kroz svoj dom dok govorite, umjesto da sjedite.

· Ustanite. Smanjite vrijeme sjedenja ustajanjem kad god je to moguće. U idealnom slučaju, cilj je da prekinete sjedenje i ležanje na svakih 30 minuta. Razmislite o postavljanju visokog stola ili slaganja gomile knjiga ili drugog materijala kako biste nastavili sa radom dok stojite. U slobodno vrijeme, kada sjedite dajte prednost kognitivno stimulativnim aktivnostima, kao što su čitanje, društvene igre i slagalice.

· Opustite se. Meditacija i duboki udisaji mogu vam pomoći da ostanete mirni.

-Za optimalno zdravlje, takođe je važno imati na umu da se hranite zdravo i da budete hidrirani. SZO preporučuje da pijete vodu umjesto pića zaslađenih šećerom. Izbjegavajte ili ograničite alkoholna pića ako ste odrasli i potpuno ih izbegavajte ako ste mladi, trudnica i dojilja, ili iz drugih zdravstvenih razloga. Konzumirajte dosta voća i povrća i ograničite unos soli, šećera i masti. Neka vaš izbor budu integralne žitarice prije nego rafinirana hrana – poručuju iz Instituta.