ART SLAJDER

SRĐAN BULATOVIĆ I DARKO NIKČEVIĆ UOČI NASTUPA U LUKSEMBURGU: Odgovornost i očekivanja su veliki

Foto: Boris Šekularac/MNE magazin

Crnogorski gitarski duo Srđan Bulatović i Darko Nikčević prvi put predstaviće se publici u Luksemburgu. Oni će 25. marta od 20 sati nastupiti u sali ,,Robert Krieps” u Abbay de Neumunsteru (Nojminster opatiji).
Organizator je Kulturno-informativni centar Crne Gore u Luksemburgu u saradnji sa Abbay de Neumunsterom.
Srđan Bulatović za MNE magazin kaže da mu puno znači poziv da nastupe u ovom prostoru.
– Veoma sam srećan zbog toga. Neumunster je jedno od najreprezentativnijih kulturnih mjesta u Luksemburgu gdje nastupaju razni umjetnici koji se predstavljaju tamošnjoj publici. Nije lako dobiti priliku i nastupiti u Neumunsteru, posebno kada se predstavljate sobom i autorskom muzikom koju oni nisu imali prilike čuti. Jedini i pravi način je bio da pošaljemo svoje snimke, što smo i uradili, a njihov muzički selektor ih je preslušao i tako smo dobili priliku da izvedemo naš autorski koncert u Luksemburgu – objašnjava Bulatović.
On kaže da je saradnja sa Kulturno-informativnim centrom Crne Gore u Luksemburgu tek počela, ,,i to vrlo uspješno”. Nada se da će se nastaviti.
– Za promociju Crne Gore u svijetu veoma je značajno imati ovakvu instituciju kakva je KIC CG u Luksemburgu. Crnogorci u svijetu trebaju predstavljati svoju zemlju i njenu kulturu tamošnjem domicijalnom stanovništvu, a ne sebi. Zbog toga se pažljivo moraju birati domaći kulturni proizvodi koje stranci razumiju. Preko kulture jedne zemlje oni upoznaju ili stvaraju prve utiske o njoj. To je prepoznala naša Crnogorka Fetija Kalač i počela predstavljati svoju zemlju u inostranstvu na pravi način – ističe Bulatović.
Pitamo ga i o očekivanjima od ovog nastupa.
– Uvijek razmišljam o najboljem i dozivam to. Da li će se desiti, vidjećemo. Odgovornost je velika, upravo zbog predstavljanja svoje muzike. Ne krijemo se iza velikih kompozitora nego se predstavljamo sobom, i kao autori i izvođači. Očekivanja su velika, ali to ćemo znati kada ostvarimo kontakt sa publikom i osjetimo kako ona reaguje na našu muziku. Do tada, bićemo u iščekivanju onoga što slijedi – kaže Bulatović.

Foto: Boris Šekularac/MNE magazin

Darko Nikčević za MNE magazin podsjeća da nikada nisu svirali u Skandinaviji, ali jesu u zemljama Beneluksa i uvijek je bio veoma dobar prijem.
– Na našim koncertima uvijek izvodimo samo kompozicije koje smo komponovali Srđan i ja. Na ovom koncertu u Neumunsteru će biti isto. Uvijek pokušavamo napraviti dobar izbor i dobar redosljed kompozicija, kako bismo i mi uživali, ali i publika i kako bi koncert kao cjelina imao smisao. Uvijek su tu i djela koja su inspirisana crnogorskom tradicionalnom muzikom – odgovor je Nikčevića o tome kakav su repertoar pripremili za publiku u Luksemburgu.
Ove godine poštovaoci muzike gitarskog dua uživaće u novim kompozicijama.
– Zadnjih nekoliko godina intenzivno pripremamo nove kompozicije, koje smo i snimili i koje ćemo u junu ove godine izdati za Naxos Records. Ovo je naš drugi album koji izdajemo za njih, prethodni smo izdali 13. jula 2018. godine. Veoma smo ponosni na našu saradnju sa ovom veoma značajnom izdavačkom kućom – ističe Nikčević.
B.R.

kud duga