DRUŠTVO SLAJDER

INSTITUT KONFUCIJE NA UNIVERZITETU CRNE GORE: ,,Happy Spring Festival” donio duh Kine u Podgoricu

U susret kineskoj Novoj godini, Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore u saradnji sa Kulturno – informativnim centrom ,,Budo Tomović”, pod pokroviteljstvom Ambasade Narodne Republike Kine u Crnoj Gori, sinoć je organizovao ,,Happy Spring Festival”.

Ovaj Festival predstavio je duh kineskog tradicionalnog praznika, prepoznatljivog po koloritu, muzičkim događajima i kreativnim dekoracijama.

Kako je kazala direktorica Instituta Konfucije, Milena Đukanović,  ovakvi  događaji približavaju  kineske običaje i tradiciju ljudima u našoj zemlji.

-Ovo je drugi put da se organizuje ovakav događaj u saradnji sa Kulturno – informativnim centrom ,,Budo Tomović”. Trudimo se da svake godine ugostimo kinesku umjetničku delegaciju koja će približiti kulturu istoka crnogorskom narodu – rekla je Đukanović.

Kako je navela, Festival se organizuje uoči kineske Nove godine, a povodom obilježavanja 70 godina od osnivanja Narodne republike Kine.

-To je bio razlog da ugostimo značajnu umjetničku grupu iz Šendžena, koja je posjetiocima predstavila plesove različitih nacionalnih manjina u Kini, ples vojnika od gline, tradicionalne kineske instrumente, balet, kineske nacionalne pjesme… Vladalo je veliko interesovanje za Festival, o tome govori i činjenica da su već u prvim satima podijeljene sve ulaznice – kazala je Đukanović.

Ambasador Narodne Republike Kine u Crnoj Gori Jin Liu, kazao je da je cilj ovog Festivala da približi duh kineske tradicije i kulture narodu Crne Gore.

-Postoji tradicionalno prijateljstvo između Kine i Crne Gore, i srca dva naroda su vrlo bliska, a pomoću ove posjete i performansa razdaljenost između srca će biti još manja. Umjetnička grupa koja je nastupala večeras je iz grada Šendžen, koji je jedan od najvažnijih gradova u Kini u politici otvaranja  prema svijetu – kazao je ambasador.

Ambasador se osvrnuo i na saradnju sa Institutom Konfucije, koji doprinosi predstavljanju kineske kulture u Crnoj Gori.

-Kroz ove posjete i večerašnje nastupe, može se osjetiti kineska tradicija, i vitalnost mlade generacije. Ovaj Festival organizuje se u saradnji sa Institutom Konfucije pri Univerzitetu Crne Gore, koji pospješuje kulturološku razmjenu i zbližava srca ljudi u Crnoj Gori i Kini. Vjerujemo da će ovakve aktivnosti još više doprinijeti tome – zaključio je ambasador.

Tokom večerašnjeg događaja, posjetioci su bili u prilici da se bolje upoznaju sa kineskom kultrom i običajima, uživajući u nastupima kineskih umjetnika, pjevača, plesača, akrobata, a kulturno-umjetnička delagacija izvela je raznovrstan program koji je uključivao igru, pjesmu, akrobatiku…

Posebno oduševljenje izazvali su baletski nastupi, tradicionalno kinesko umjetničko rezanje papira koje je 2019. godine UNESCO upisao u listu svjetske nematerijalne baštine, i muzička tačka u kojoj je muzika iz jugoslovneskog filma ,,Most” odsvirana na tzv. kineskoj gitari, drevnom kineskom instrumentu.

This slideshow requires JavaScript.

D. Markuš
Foto: B. Šekularac