PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

VIDEO: U Dubaiju izgrađena zgrada 3D štampačem

Građevinska firma “Apis Cor” upotrijebila je savremenu tehnologiju za izgradnju najveće svjetske zgrade u 3D varijanti, dvospratne kancelarije u Dubaiju.

Od 9,5 metara visine i površine 640 kvadratnih metara, “Apis Cor” je napravio konstrukciju u Dubaiju. Kompanija tvrdi da je to najveća građevina ikad izgrađena 3D tehnikom.

“Apis Cor” je razvio materijal na bazi gipsa koji prolazi kroz poseban 3D printer, a koji pravi lokalna firma za proizvodnju i skladištenje građevinskog materijala.

Štampanje se odvijalo na otvorenom, kako bi se dokazalo da ova tehnologija može podnijeti teško okruženje bez kontrole vlažnosti i temperature, piše Dezeen.

Mašina za 3D štampanje “Apis Cora” premještena je iz prostorija kompanije na mjesto izgradnje kako bi se mogli praviti različiti dijelovi objekta. Zgrada je postavljena na konvencionalnim temeljima, a 3D otisnuta oplata pojačana je betonom i armaturom.

Isto tako, za podove su korištene ploče koje su prethodno odštampane, a konvencionalne prozore i krovove dobavljač je dodao kada su zidovi podignuti.

-Projekt nam je pružio jedinstveno znanje i neprocjenjivo iskustvo koje će nam pomoći u poboljšanju naše tehnologije i razvoju nove verzije našeg 3D printera. Ovaj projekt je ogroman iskorak u industriji 3D štampanja – rekao je Nikita Čeniuntai, izvršni direktor i osnivač kompanije.

Ova firma planira da upotrijebi 2020. svoju mašinu za 3D printanje za izgradnju posebnih kućišta u američkim saveznim državama Florida, Louisiana i California. Kompanija je takođe dizajnirala staništa za Mars, za potrebe NASA-inog takmičenja.

 

Izvor: Klix