DRUŠTVO PREPORUKA

KCCG: Na listama čekanja 183 pacijenta

Na listama čekanja u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) trenutno su 183 pacijenta, što je pet manje nego u novembru, a čak 276 manje nego u istom periodu prošle godine.

Prema podacima koji su dostupni na zvaničnom sajtu KCCG, najviše je pacijenata na čekanju na Klinici za bolesti srca, gdje na procedure u Centru za kardiohirurgiju čeka 30, a u Centru za kardiologiju 108 pacijenata. To znači da je za 12 mjeseci lista čekanja na ovoj klinici kraća za 197 mjesta, s obzirom da je prošle godine u decembru na njoj bilo 335 pacijenata.

U Centru za kardiologiju najviše pacijenata čeka na EF i RF ablacije u Centru za elektronsku kontrolu pejsmejkera i elektrofiziologiju srca 60, što je znatno manje nego u decembru prošle godine, kada je na ovu proceduru čekalo 147 pacijenata.

Na 3D ablacije čeka 11 pacijenata, što je čak 98 manje nego prošle godine, na CRTD čekaju tri pacijenta, isto kao u decembru 2018. godine, a na CRT osam pacijenata, tri manje nego prošle godine.

Na implantacije ICD čeka osam pacijenata, što je upola manje nego 2018, dok na ugradnju pejsmejkera čeka 18 pacijenata, što je za devet više nego u decembru prošle godine.

Na Klinici za očne bolesti više od godinu dana nema liste čekanja za operativne procedure, a Klinika za onkologiju i radioterapiju je bez liste čekanja od avgusta ove godine.

Na listi čekanja na Klinici za ortopediju trenutno se nalazi 45 pacijenata, što je za 47 manje nego prošle godine, kada ih je bilo 92.

 

Izvor: Dnevne novine