PREPORUKA SPORT

PARIZ: Rekordna Zlatna lopta pripala Lionelu Mesiju

Mesi sa porodicom (Foto: Ballon D'Or/Twitter)

Fudbaler Barselone Lionel Mesi dobitnik je nagrade Zlatna lopta za igrača godine. Ovo je rekordna, šesta Zlatna lopta za Argentinca, a uručio mu je reprezentativac Hrvatske, igrač Real Madrida i prošlogodišnji dobitnik Luka Modrić. Mesi je Zlatnu loptu osvajao još 2009, 2010, 2011, 2012. i 2015. godine.

Kristijano Ronaldo, koji ih ima pet, nije bio na večerašnjoj ceremoniji u Parizu.
Poredak ,,top deset” fudbalera 2019. godine je: Lionel Mesi, Virdžil van Dajk, Kristijano Ronaldo, Sadio Mane, Mo Salah, Kilian Mbape, Alison Beker, Robert Levandovski, Bernardo Silva i Rijad Mahrez.
Reprezentativka Sjedinjenih Američkih Država Megan Rapino osvojila je Zlatnu loptu za fudbalerku godine. Ona je prva reprezentativka S.A.D-a kojoj je uručeno ovo priznanje.
Prva uručena nagrada noći bila je Kopa trofej za najboljeg igrača ispod 21 godine, a pripala je 20-godišnjem Holanđaninu, fudbaleru Ajaksa i Juventusa Matijasu de Lihtu.
Osvajač Jašin trofeja za najboljeg golmana bio je Brazilac, igrač Liverpula Alison Beker. Ovo je prvi put da se uručuje ta nagrada.
Voditelji su bili Didije Drogba i Sendi Ertber.

Foto: Ballon D'Or/Twitter

Drogba je ispričao anegdotu. Tada desetogodišnji Kilijan Mbape mu je tražio autogram, a on mu ga nije dao. Sada je, kazao je, vrijeme da se to ispravi, pa je Mbape dobio i autogram i selfi.
B.R.