MAGAZIN PREPORUKA

NOVI SLUČAJ PROTIV ROMANA POLANSKOG: ,,Sada ja optužujem”

Foto: AFP/Thomas Samson et DR

Francuska glumica Valentina Monije optužila je režisera Romana Polanskog da je silovao 1975. godine u planinskoj kolibi u Gštadu. Imala je tada 18 godina.
Optužbu je iznijela u razgovoru za časopis ,,Le Parisien”.
Ispričala je kako je u zimu te godine bila sa prijateljem koji ju je pozvao na skijanje i boravak u kolibi Polanskog. Objasnila je da Polanskog nije poznavala lično.
– Jedne noći, nakon skijanja, Polanski i ja smo se vratili u kolibu. Pozvao me je u sobu nakon večere i kada sam došla, bio je nag. Udario me je, strgnuo odjeću s mene, pokušao da me nagovori da progutam pilulu i silovao me je. Plašila se za život. Odmah se nakon silovanja izvinio i zaplakao. Život me nije učio da budem sumnjičava. Silovanje je tempirana bomba. Uspomene na to ne blijede. Postaje duh, slijedi vas i podmuklo mijenja – kazala je Monije za ,,Le Parisien”.
Novinari ovog časopisa razgovarali su potom sa nekoliko osoba koji su potvrdili da im je Monije ispričala da je silovana ubrzo nakon te noći.
Ono što je bio ,,okidač” za priznanje, kako je objasnila Monije, jeste intervju u kojem Polanski sebe poredi sa Alfredom Drajfusom. Naime, naredne sedmice će u francuskim bioskopima početi da se prikazuje film Romana Polanskog ,,J'accuse” (Optužujem) koji govori o čuvenoj aferi Drajfus, kada je jevrejski vojnik Alfred Drajfus pritvoren na osnovu lažnih dokaza.
– Sada ja optužujem – poručila je Monije.
Režiserov advokat Erv Temim u izjavi za ,,Le Parisien” rekao je da njegov klijent kategorički odbacuje optužbu za silovanje.
Monije je pisala losanđeleskoj policiji, zatim Prvoj dami Francuske Brižit Makron i drugima. Jedna od njih nekoliko koja joj jeste odgovorila na pismo je ministarka za ravnopravnost polova u Vladi Francuske Marlen Skjapa koja je objasnila da je slučaj zastario za pravni postupak.
Ovo nije prvi put da Polanskog optužuju za silovanje maloljetnice. On je priznao krivicu zbog polnog odnosa s maloljetnicom 1977 (tada je imala 13 godina) i bio osuđen na 90 dana zatvora, ali je oslobođen nakon 42 dana. Kada je doznao da me sudija sprema da mu odredi višegodišnju zakonsku kaznu, pobjegao je iz Sjedinjenih Američkih Država u Francusku. Godine 2010. britanska glumica Šarlot Luis optužuje ga za silovanje iz 1983, kada je imala samo 16 godina. Još dvije žene su ga 2017. godine optužile za silovanje, jedna da je silovao 1973, kada joj je bilo 16, te glumica Renata Langer koja je imala 15 godina kada je te 1972. silovao u Gštadu. Opet se oglasio advokat Polanskog koji je i za te optužbe rekao da su neutemeljene.
B.R.