ART PREPORUKA

ART: Preminuo glumac Branislav Petrušević Petrući

Foto: Facebook

Glumac Branislav Petrušević Petrući preminuo je danas oko 14 sati, nakon što mu je u toku noći pozlilo u centru Beograda.

Ovu informaciju za ,,Blic” potvrdio je Petrućijev sin Marko.

Glumac je, pišu ,,Novosti”, karijeru počeo na radiju, u radijskom programu Indeksovo radio pozorište, gdje je s kolegama stvarao zabavni program. Teme su im na početku bile studenti i gazdarice, a od 1981. godine počeli su raditi ,,vruće” političke, ozbiljne emisije.

U prvom programu Radija Beograd sarađivao je u emisijama ,,Vreme sporta i razonode”, ,,Radio sport”, ,,Radio 202.”, ,,Radio televizija Srbije”.

Godine 1984. Petrući je glumio u filmskoj komediji ,,Moljac”, reditelja Miće Miloševića. Radnja filma je o glumcu Miodragu Andriću koji tumači glavni lik Moljca. Film je napisan prema scenariju Siniše Pavlovića, Milana Živkovića i Jovana Markovića. U tom filmu Branislav Petrušević glumi lika po imenu Petrući.

Petrući je na sceni ,,Kombak dvorane” 26. marta ove godine obilježio 40 godina karijere izvodeći stend-ap šou ,,Svremeplov”. U bogatom repertoaru Petrući je igrao u predstavama ,,Tito u raju”, ,,Boj na Kosovu”, ,,Sa koje strane rešetaka je zatvor”, ,,Kladionica – naša najrazvijenija privredna grana”, ,Brze pruge”, ,,Yugo kako to gordo zvuči”, ,,Vikend akcija” ,,Izbori bez izbora” i drugima.

Branislav Petrušević Petrući je 1990. godine glumio u muzičkoj komediji ,,Hajde da se volimo 3”, trilogiji filma iz 1987. godine koju je režirao Aleksandar Đorđević.

Nadimak Petrući dobio kada je jednom prilikom u dramskom programu u studiju Radija Beograd izjavio da želi da ode u Ameriku i postane poznati glumac. Našalili su se na njegov račun da on jedino može biti anglosaksonski ili italijanski glumac, nešto poput Petrući Brenći i od tad je poznat po tom nadimku Petrući koji se i godinama kasnije zadržao uz njegovo pravo ime.

Izvor: Blic/Novosti

kud duga