PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Mandarina jača imunitet i štiti od raka

Mandarine su veoma zdravo voće koje sadrži mnogo hranjivih sastojaka i vitamina koje mogu pomoći u sprječavanju bolesti poput gripa, ali će pomoći i u borbi protiv viška kilograma.

Sto grama mandarine sadrži 46 kalorija, 0,3 g masnoće, 210 mg kalijuma, 33 mg kalcijuma, 11 mg magnezijuma i 30 mg vitamina C. Osim toga ovo voće ima višestruke zdravstvene koristi.

Naučnici s Univerziteta Kjoto otkrili su da ljudi koji imaju hronični virusni hepatitis mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre ako piju sok od svježe mandarine. Osim toga, mandarine mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja raka dojke.

Antioksidanti koji su prisutni u mandarinama pomažu u smanjenju lošeg holesterola i podstiču dobar holesterol. Takođe, mandarine sadrže i vlakna koje pomažu u čišćenju arterija od lošeg holesterola i održavaju normalan krvni pritisak.

Budući da je ovo voće sjajan izvor vlakana, želudac će biti puniji. Konzumacijom mandarina smanjićete želju za hranom.

Mandarine su pune vitamina C, one mogu dati i do 80 odsto potrebnog dnevnog unosa ovog vitamina. Vitamin C u mandarinama je presudan u prevenciji prehlade i od vitalnog je značaja za pravilno funkcioniranje zdravog imunološkog sistema.

 

Izvor: Nezavisne