PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ZANIMLJIVOSTI: Večeras se obilježava Noć vještica

Noć vještica, na specifične i kreativne načine, obilježava se u noći između 31. oktobra i 1. novembra uz karakteristične zabave u kojima učestvuje gotovo cijela društvena zajednica u kojoj se slavi ovaj praznik.

Obilježava se prvenstveno u zemljama poput Irske, SAD, Kanade, Portorika, Australije i Novog Zelanda, a posljednjih godina, obilježavanje Noći vještica ustalilo se i u zemljama Evrope, kao i našem regionu.

Jedno od objašnjenja zbog čega se obilježava Noć vještica, ukazuje na to da su još Kelti smatrali kako je 1. novembar zapravo početak nove kalendarske godine te su proslavu noć prije posvećivali bogu sunca i gospodaru smrti. Vjerovali su, takođe, kako u noći između 31. oktobra i 1. novembra mrtvi izlaze iz svojih grobova i obilaze mjesta gdje su živjeli na ovom svijetu, a živi ljudi, u strahu od njih, tada prave buku kako bi ih otjerali.

Rimljani su kasnije takođe dali značaj ovoj noći, a smatrali su je prelaskom u zimu, u mračni period godine. Oni su u noći 31. oktobra, gasili vatre u ognjištima. Vjerovali su da mrtvi dolaze na ovaj svijet, pa su različito povrće, koje su prethodno izdubili, ostavljali na svojim kućnim vratima kako bi otjerali umrle.

U duhu savremenog obilježavanja ovog događaja, ovaj datum karakterišu zabave i druženja uz neizostavne kreativne maske.

Zanimljivosti vezane za Noć vještica:

* Narandžasta boja, uz crnu, glavni je simbol praznika.

* Prema legendi, ako večeras vidite pauka, to bi mogao biti duh voljene osobe koja Vas posmatra.

*Za ovu noć vezuje se i vjerovanje da proricanjem u ogledalu djevojka može otkriti identitet budućeg muža. Iako ima mnogo varijacija, tipično je sjesti u ponoć pred ogledalo, jesti jabuku i četkati svoju kosu. U ogledalu bi trebalo da se pojavi silueta budućeg muža.

 

Izvor: Nezavisne