ART SLAJDER

MNE MAGAZIN U BEOGRADU: Koncert za pamćenje sastava ,,The Brand New Heavies” u ,,Bitefartcafeu”

Britanski sastav ,,The Brand New Heavies” održao je sinoć prvi od dva koncerta u beogradskom klubu ,,Bitefartcafe”, u okviru koncertnog serijala ,,Musicology Barcaffè Sessions”.
Bio je to nastup za pamćenje. Grupa koju su 1985. godine osnovali školski prijatelji Sajmon Bartolomju, Endrju Levi i Jan Kinkejd vratila se nakon tri godine na isto mjesto u Beogradu i pokazala još jednom zbog čega opstaje sve ove godine. Ljubav prema muzici i sloboda, kako će u intervjuu nakon koncerta, reći Bartolomju za MNE magazin.
Publika u Beogradu, prije nje Zagrebu i Ljubljani bila je prva koja je čula numere sa novog albuma ,,TBNH”, jer bend u četvrtak kreće na turneju pod nazivom ,,The funk is back”. Odlično je reagovala na reinterpretaciju pjesme Kendrika Lamara ,,These walls”, koju na novom albumu pjeva N’Dea Davenport, a producirao je Mark Ronson, isto kao i na ,,Getaway”, koju, takođe, na albumu pjeva N’Dea Davenport. Na koncertu ih je jedinstvenim snažnim glasom otpjevala Anđela Riči.

Pored novih numera, publika je uživala u starim hitovima ,,Never stop”, ,,Back to love”, ,,Sometimes”, ,,Dream on dreamer” i ,,Midnight at the Oasis”.
– Hvala što ste došli. Ima puno džemovanja i improvizacije na sceni. Nadam se da vam to ne smeta – rekla je Riči.
Publika je ovo prihvatila sa oduševljenjem. Da su majstori svog zanata, upravo su ,,Brand New Heavies” pokazali izuzetnom svirkom i sjedinjenošću i nadovezivanjem u svakoj improvizaciji.

Kontakt sa publikom bio je ono što ovaj bend jeste. 
– Nismo tu samo da bismo odsvirali koncert i otišli. Tu smo zbog publike – kazao je Bartolomju za MNE magazin.
Riči je oduševila publiku kada je nakon instrumentala ,,BNH” se vratila na scenu, uz obraćanje na srpskom jeziku: ,,Da li sam vam nedostajala? Hvala.”
Levi je publici otkrio da je bas gitara na kojoj je u tom trenutku odsvirao nezaboravan solo u kojem je publika držala ritam rukama, iz 1968. godine.
– 1968. Ne ja, nego gitara – našalio je Levi.
Bartolomju je, takođe, bio u stalnom kontaktu sa publikom, a bis je počeo potpunom improvizacijom numere sastava ,,Queen” ,,We will rock you” koju je otpjevao zajedno sa publikom.
Ovoj se improvizaciji nakon toga pridružila Riči, zapjevavši ,,Do you wanna hear some more music? Say ,,yeah”” (Da li želite da čujete još pjesama? Recite ,,da”), na šta je publika zapjevala ,,Yeah.”
– U redu. Što želite da čujete? Recite, koju pjesmu – pitala je Riči publiku.
Čulo se ,,Universe” i želja je ispunjena.
Za kraj je ostavljena ,,Dream come true”, a publika članove ovog izuzetnom sastava ispratila aplauzom i pjevanjem.
– Hvala vam puno, bili ste nevjerovatni – pozdravio ih je Levi.
Večeras ,,The Brand New Heavies” čekaju publiku na istom mjestu, u isto vrijeme – ,,Bitefartcafe”, 22 sata.
Tekst i foto: B.Radonjić

kud duga