ART

SARAJEVO: Miloradu Popoviću uručeno priznanje ,,Bosanski stećak”

Priznanje “Bosanski stećak” uručeno je sinoć crnogorskom književniku Miloradu Popoviću, na svečanosti priređenoj u sarajevskoj Vijećnici.

Nagrada “Bosanski stećak” je jedno od najvećih međunarodnih priznanja za poeziju, a dodjeljuje se u okviru programa Sarajevskih dana poezije, jedne od najvažnijih književnih manifestacija u regionu.

-Na rubnim prostorima civilizacija apokaliptična osjećanja su češća i dramatičnija nego u njihovim centrima, bez obzira što je svijet, u malom i u velikom, krhka i nestabilna ravnoteža koja lebdi nad beskrajem. No, svi povijesni diskontinuiteti i formativni krugovi, svaka epoha, uprkos svemu, stvorila je nešto trajno i dragocjeno: i u toj dijalektici, ni u jednoj vremenskoj tački, nije moguće presjeći veze s prošlim i budućim. Njegoš bi kazao: „Vječna zublja vječne pomrčine/ nit dogori nit svjetlosti gubi- kazao je Popović primajući nagradu.

-Potvrda neuništivosti i svevremenosti bosanskohercegovačkog multikulturnog bića, opstojnosti i smisla Bosne i Hercegovine, nalazi se i u znamenju vjekovnog Kamenog Spavača, čiji su dobitnici prije mene bili veliki pjesnici, Tadeuš Ružević, Lars Gustafson, Mahmud Derviš, Čarls Simić, Kristofer Merit, Oto Tolnai, Bogumil Đuzel, Abdulah Sidran, Boris A. Novak, Petar Gudelj, i drugi. Stoga, nagrada Bosanski stećak, koju dodjeljuje Društvo pisaca Bosne i Hercegovine, čini mi posebnu čast-kazao je u besjedi pored ostalog Popović.

Sarajevska publika je proteklih nekoliko dana imala prilike da isprati nekoliko programa ove manifestacije, a Crna Gora je bila zemlja gost, te je poeziju u Sarajevu čitalo nekoliko crnogorskih autorki i autora. U okviru programa predstavljeni su crnogorski pjesnici Pavle Goranović, Dragana Tripković, Sreten Vujović, Dino Burdžović, Ivana Vujović, Rebeka Čilović, Tijana Rakočević, Faiz Softić… Sarajevski dani poezije okupljaju pjesnike iz BiH i više evropskih zemalja.

Ovogodišnja manifestacija, osim pjesnika iz BiH, okupila je i mnoge autore iz Austrije, Crne Gore, Hrvatske, Luksemburga, Makedonije, Njemačke, Srbije. U okviru programa predstavljen je i časopis za književnost i kulturu „Život“, koji objavljuje Društvo pisaca BiH, a u kojem se nalazi panorama crnogorske savremene poezije koju je priredila Dragana Tripković.

-Poezija opstaje uprkos svim povijesnim i sociopolitičkim nevoljama, izazovima, nepravdama i trajno zabrinjavajućim naciokratskim rasputicama na ovim prostorima, a pjesnici u Bosni i na Balkanu uspijevali su opstati u središtu zbivanja, kao živi i nepotkupljivi svjedoci vremena u kojemu žive- zapisao je povodom festivala Sarajevski dani poezije Hadžem Hajdarević.

Vođen tom idejom opstanka poezije u doba oskudice, najstariji književni festival u regiji, potekao u vrijeme kada festivali uglavnom nisu bili okosnica kulturnog života, kao što su to danas, ovih dana započinje 58. izdanje. Sarajevski dani poezije su „tradicija koju nikako ne smijemo zanemariti“, smatra pjesnik Mile Stojić, predsjednik Programskog savjeta ove manifestacije.

Popović je objavio nekoliko nagrađivanih knjiga pjesama i knjiga eseja, njegov roman “Karnera” ovjenčan je priznanjem “Meša Selimović” u Tuzli, dok je za roman “Čovjek bez lica” dobio Njegoševu nagradu.

-Popović je najznačajnija pojava u crnogorskoj književnosti i kulturi danas. Pored toga što je sjajan pjesnik i romansijer, on je i izvrstan publicist, čovjek koji se bori za elementarne državne principe Crne Gore i njene kulture, ali i veliki prijatelj BiH koji je učinio mnogo na afirmaciji naših autora u Crnoj Gori. Naša tradicija je i da objavimo knjigu dobitnika nagrade Bosanski stećak, pa će tako Društvo pisaca objaviti knjigu Milorada Popovića „U centru svijeta“, jer kad fešta prođe, ostaje knjiga, i to je možda i najvrednije-kazao je Stojić.

Manifestacija Sarajevski dani poezije, završena je čitanjima poezije autora koji su bili gosti ovogodišnjeg festivala.

Mn.M.

Foto: OKF

kud duga