DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO PROSVJETE: Počela kampanja Za odličan pet, uključio se veliki broj javnih ličnosti

 

 

Fond za kvalitet i talente pokazao je da se društvo može okupiti oko kvalitetne inicijatve, kakva je svakako Fond za kvalitet i talente, iz koga se nagrađuju najbolji učenici i nastavnici. To je zaključak ne samo na osnovu velikog interesovanja za dodjelu nagrada iz Fonda, već i na osnovu same kampanje, u koju su se uključile brojne ličnosti iz svijeta sporta i kulture, rekla je savjetnica za odnose sa javnošću Ministarstva prosvjete Milica Lekić.

Neke od ličnosti koje su odlučile da ove godine budu dio Kampanje i pozovu nastavnike i đake da se prijave su, pored resorsnog ministra Damira Šehovića: Zvonko Pavićević – predsjednik Sindikata prosvjete, Andrija Milošević – glumac, Katarina Bulatović – sportistkinja, Momčilo Zeković – pisac i kompozitor, Bojana Bojović-Golijanin – urednica jutarnjeg programa TV Vijesti, Marija Marković – urednica jutarnjeg programa TVCG, Radmila Stupar-Đurišić – psihološkinja, Branka Femić-Šćekić – glumica, Iris Polumenta – urednica na Prva TV, Darko Vukčević – direktor škole “Sergije Stanić”, Irena Madžgalj – učenica i prošlogodišnja dobitnica nagrade iz Fonda.

Kako je saopštila Lekić, Kampanja je ciljano urađena sa brojnim video-porukama, kako bi se zainteresovao što širi krug kako nastavnika, tako i učenika.

-Video-poruke u vezi sa Fondom puštaćemo u narednih petnaestak dana, odnosno do isteka roka za prijave na Konkurs. Sa namjerom smo Kampanju organizovali sa značajnim predstavnicima raznih profesija, jer smo i u Konkursu kriterijume postavili tako da mogu da se prijave učenici sa najrazličitijim talentima i interesovanjima. Cijenim da krupnim koracima idemo ka ostvarenju cilja: da se na Fond ne gleda kao na inicijativu koju bi prisvojio bilo koji subjekat, već kao na društveno korisnu inicijativu koja ima podršku jer je otvorena, kvalitetna i u prvi plan donosi prave vrijednosti i prave ljude-kazala je Lekić.

Bojana Bojović-Golijanin, novinarka, rekla je u vezi sa Fondom da mediji nekad namjerno, a nekad nehotično, utiču na razmišljanje i ponašanje mladih.

-Zato u novinarstvu imamo obavezu da budemo korektivni faktor, ali i podržimo dobre primjere, što Fond za kvalitet i talente svakako jeste- istakla je ona.

Marija Marković, novinarka, je, učestvujući u Kampanji u vezi sa Fondom rekla da je u prilici da ugosti ljude različitih profesija.

-Ali najsrećnija sam kad ugostim posvećene nastavnike i talentovanu djecu, zbog čega mi je posebno drago da mogu da ih pozovem da se prijave za Fond i možda baš oni budu Za odličan 5- navela je ona.

Momčilo Zeković, pisac i kompozitor, poslao je poruku mladima i nastavnicima.

-Svaka osoba sačinjena je od posebnog tipa brašna. Kvasac od slova, kojim ćete zamijesiti pogaču znanja, zavisi isključivo od vaših ruku. Nek od vašeg znanja svi poližemo prste, da ne tražimo hljeba preko pogače. Budite pekari naše budućnosti. Fond za kvalitet i talente treba da podržimo svi. Investicija u znanje je slavska pogača prepuna zlatnika-poručio je Zeković.

Branka Femić-Šćekić, glumica, takođe je imala jasnu poruku za nastavnike i đake.

-Za postizanje ciljeva u bilo kojoj oblasti potrebni su talenat i veliki rad. Ali prije svega motivacija. Dobro je kad motivaciju nalazimo u sebi, ali važno je i da nas okruženje motiviše. Obaveza svakog obrazovnog sistema je da stvara okolnosti koje stimulišu rad i napredak. Zato je Fond za kvalitet i talente pametan podstrek onima koji ulažu najveći trud- kazala je ona.

Katarina Bulatović, sportistkinja poručila je:

-Sport nas uči poštovanju svojih i tuđih pobjeda, te nošenju sa porazima. Zato sam srećna što je Ministarstvo prosvjete raspisalo konkurs za dodjelu nagrada iz Fonda za kvalitet i talente. Jer samo motivisanjem najboljih naše društvo će postati upravo takvo: motvisano, najbolje i Za odličan 5- kazala je  Bulatović.

Fond za kvalitet i talente postao je operativan prošle godine, kada je po prvi put iz njega dodijeljeno 500 nagrada najboljim nastavnicima i đacima.

Ovogodišnji konkurs za dodjelu nagrada iz Fonda otvoren je do kraja oktobra, a odluka će biti donijeta do kraja novembra.

Kampanja se ove, kao i prošle godine, odvija pod sloganom Za odličan 5!

Nagradni fond je oko pola miliona eura, a planirana je dodjela oko 500 nagrada.

Mn.M.