MODA PREPORUKA

TREĆI DAN VANKUVERSKE NEDJELJE MODE: Spoj Istoka i Zapada

Foto: imaxtree.com

Srijeda je bilo veče u kojem je fokus bio na kanadske dizajnere, od Britanske Kolumbije, Alberte do Ontarija.
,,Enterprising Women Making Art (EWMA)” (Preduzetnice stvaraju umjetnost), dio ,,Atira Women’s Society” (Udruženja žena ,,Atira”), prikazale su kolekciju inspirisanu sirenama. Dominirali su vez i zemljani tonovi.

This slideshow requires JavaScript.

,,AVNAYE” je prikazao inovativnu kolekciju ,,Culturally confused” koja spaja kulturu Pendžabija i Zapada kroz tradiciju i ulični izgled u dvodjelnim setovima vibrantnih tkanina. Prikazao je nepredvidivu, ali elegantnu paletu boja.

This slideshow requires JavaScript.

Kolekcija ,,Art apparel” Mišel Taras bila je namijenjena osobama različitih godina i veličina. Predstavljala je kanadski stil putem vestern šešira, bandana koje su upotpunjene sa vučjim i pernatim printom, zatim haljine sa ,,hello” na svim jezicima, te javorovog lista i međunarodnih zastava i znakom ,,Coast to Coast United”.

This slideshow requires JavaScript.

Nakon što joj je dijagnostikovan rak dojke 2018. godine, dizajnerka iz Sjeverne Alberte Triša Rut borila se tako što se vratila u školu dizajna i pokrenula ,,Rebellious Truth”. Linija zaista jeste pobunjenička, prevazilazeći granice mode i odišući stavom na pisti Vankuverske nedjelje mode.
Dizajneri iz Kalgarija Stjuart Šamp i Bret Kertis S. Stjuart prikazali su kolekciju u evropskom stilu. Preovladavali su kožni modni dodaci, a od nijansi siva, crna i bijela.

This slideshow requires JavaScript.

,,Gundula Couture” predstavio se vjenčanicama i haljina za prijem u kolekciji koja je imala više ,,lica”. Stvarajući jedinstven preokret tradicionalnog, kolekcija je osporavala ideju onoga što se od vjenčanja očekuje.

This slideshow requires JavaScript.

,,AnotherDavid”, brend italijanskog dizajnera Marka Rosija, predstavio se kolekcijom koja je bila savremena i funkcionalna i u sebi sadržala dozu nonšalancije. Budući da je rođen u Umbriji, srcu Italije, Rosi je imao savršenu podlogu za brda i doline, drevne tvrđave i živopisno jezero Trazimeno kao inspiraciju.

This slideshow requires JavaScript.

Tajson Gibson je diplomac Blanš Mekdonalda iz 2018. godine. Potičući iz svijeta sporta, Gibson u kolekciji ,,Point After” nije pravio kompromis u udobnosti i prozračnosti i zadržao je oštrinu ulične odjeće, rekonstruisao i dekonstruisao ragbi dresove i od njih stvarao mozaik boja i dezena.

This slideshow requires JavaScript.

Poruka dizajnerke ,,Akoya Swima” Olivije Bikerstaf bila je jasna – kupaći kostimi koji osnažuju žene. Akoya znači slana voda, a Bikerstaf je cijelo djetinjstvo provela na ostrvima Britanske Kolumbije, pa tako cijeni okeane iz kojih crpi inspiraciju.

This slideshow requires JavaScript.

Od kombinezona, asimetričnih haljina do pantalona kolekcija Izrele Koble bila je elegantna i oduzimala dah. Bili su to komadi kojim je istican stav, a od boja preovladavale su bijela i plava.

This slideshow requires JavaScript.

Jedinstveno kontrasne tkanine sa neprozirnim tekstilom ,,ALÇA”, te asimetrija u svim aspektima dizajna ono je što je činilo kolekciju ovog brenda. Jasan, minimalistički dizajn i odvažna paleta boja su pozadina za suptilnije detalje koji se mogu pronaći u strateškim izrezima, mat dugmadima i šljokicama koje se pojavljuju samo pod specifičnom rasvjetom.

This slideshow requires JavaScript.

Kolekcija kupaćih kostima brenda ,,Rabenakini” bila je ispunjena lijepim komadima inspirisanim djetinjstvom dizajnerke Natali Rabene na ostrvu Hornbi. Misleći na funkcionalnost, Rabena je sve kupaće kostime načinila s dva lica, tako da su idealni za putovanja s malo prtljaga i izuzetna su kombinacija raznovrsnosti i mode.

This slideshow requires JavaScript.

Đukirat Narang, porijeklom iz Indije, počeo je da crta sa tri godine i osporavao kulturne norme u potrazi za modom. Kolekciju je posvetio dobu gotike, a njegova zamisao mode je ,,sloboda i zadovoljstvo”, pa su slike zabranjene ljubavi i mračnih emocija predstavljene na crnim i crvenim haljinama.

This slideshow requires JavaScript.

Brend Mutiat Olanijan ,,May9” pažnju stavlja na unutrašnji izraz ličnosti i seksualnosti. Ona dokazuje da samopouzdanje žene se može vidjeti i kroz odjeću koju nosi.

This slideshow requires JavaScript.

Kolekcija ,,Revolution” Vendi Šindler, namijenjena plus sajz damama, bila je inspirisana romantizmom. Njome je publiku odvela u svijet istinske romantike i klasične ljepote.

This slideshow requires JavaScript.

Brend sa sjedištem u Torontu ,,Aadhe Clothing” (aadhe na pendžabiju znači pola) istražuje dihotomiju istoka i zapada i kako upravljati time kada imate korijene sa obje strane takve modne perspektive. Kolekcija je bila inspirisana svadbenim zabavama Pendžabljana, EDM scenom i zapadnjačkim uticajima.

This slideshow requires JavaScript.

Jedinstvenost je Tiana Su. Kolekcija ove 17-godišnjakinje, za koju je koristila samo dva elementa, tamni džins i klasičnu bijelu košulju sa kragnom i dugmadima, inovativna je i imaginativna.

This slideshow requires JavaScript.

Živjeći u Kini, potom Peruu, pa Velikoj Britaniji, dizajnerka Džesika Kao u rad unosi multikulturalizam i poštovanje, oslanjajući se velikim djelom na ideju o tome kako se koncept ,,savršene žene” razlikuje od kulture do kulture. Kolekciju za proljeće-ljeto 2020 otvara snimak u kojem se postavlja pitanje ,,Odakle ste?”, pitanje na koje nema lakog odgovora, pa ipak, to je stvarnost mnogih ljudi koji dolaze iz mješavine kultura.

This slideshow requires JavaScript.

O Vankuverskoj nedjelji mode
Vankuverska nedjelja mode jedan je od modnih događaja koji se najbrže razvijaju u svijetu mode i jedini te vrste koji se neprekidno trudi da okupi i prikaže kolekcije međunarodno nagrađivanih dizajnera iz 25 svjetskih modnih centara. Već 33 sezone Vankuverska nedjelja mode slavi multikulturalnost i mlade dizajnere. Kroz međunarodnu medijsku pokrivenost i povezanost sa kupcima, Vankuverska nedjelja mode obezbjeđuje promociju dizajnerima na putu ka uspjehu.
Više informacija na www.vanfashionweek.com.
Podsjećamo, MNE magazin je jedini medijski partner Vankuverske nedjelje mode za Jugoistočnu Evropu.
Instagram: @vanfashionweek
Twitter: @vanfashionweek
Facebook: Vancouver Fashion Week
Foto: imaxtree.com