ART SLAJDER

BILJANA KRSTIĆ ZA MNE MAGAZIN: Pjesme sa ovih prostora pravljene su dušom i srcem i tako se izvode

Bilja Krstić i ,,Bistrik” otvoriće večeras u 20 sati ,,Tivat world music festival” na ,,Riva stageu”.
Rođena Nišlijka, Krstić karijeru počinje u grupama ,,Suncokret” i ,,Rani mraz”. Nakon toga, slijedi opet srce, prikuplja autentične audio i notne zapise izvorne muzike i svojim izvođenjem daje dodatnu jedinstvenost rijetko opjevanim muzičkim temama sa Kosova, iz južne Srbije, Vlaške oblasti, Makedonije, Rumunije, Bugarske i Mađarske. Rezultat ovog rada su albumi ,,Bistrik”, ,,Zapisi”, zatim ,,Tarpoš” koji je izabran u junskom izdanju engleskog muzičkog magazina ,,Songlines” od eminentnih kritičara, u ,,Top of the World (10 najboljih albuma 2007. godine, za mjesec jun). Francuski časopis ,,TRADMagazine” album ,,Tarpoš” je proglasio diskom mjeseca jula/avgusta 2008. godine. Nakon njega, nižu se ,,Izvorište” i ,,Svod” za koji iz Londona u oktobru protekle godine stiže vijest da su sa pjesmom „Sedi moma na visoko” sa tog izdanja uvršteni na kompilaciju „A Woman's World” kojom se slave uspješne i uticajne žene u svijetu ,,world musica”.
U razgovoru za MNE magazin kaže da publika ,,Bistrik” i nju uvijek u Crnoj Gori dočeka ,,fantastično” i da pjesme poput ,,Jovane, Jovanke”, ,,Dimitrijo sine Mitre”, ,,Sitna knjiga na žalosti”, zatim one iz ,,Zone Zamfirove” rado pjeva sa njima, što je ,,sasvim dovoljno da uživamo svi i da provedemo lijepo i posebno veče.”
Dodaje da na ovim prostorima ima puno odličnih muzičara i da je potrebno samo da dobiju šansu i mjesto u medijskom prostoru.
Često, kaže, pomisli i na koncert u rimskom Koloseumu za koji smo je pitali. Na njemu je pjevala numeru ,,Imagine” sa izvođačima poput Reja Čarlsa, Mercedes Soze, Noe, Kaleda i drugih.
Kakav je osjećaj doći u Crnu Goru, u Tivat?
– Za ovih skoro 20 godina, koliko postoji ,,Bistrik”, svake godine imamo koncerte u Crnoj Gori i publika nas je uvijek dočekala fantastično. U Tivtu smo nastupali ovih godina uglavnom na ljetnjim festivalima. Ovog puta me posebno veseli nastup na ,,World festivalu Tivat” i ukazanoj časti da budemo gosti na samom otvaranju festivala uz veliku svjetsku zvijezdu a njegovo ime je Femi Kuti.
Riječi kojima se može opisati ,,world music” jesu ritam, raznovrsnost, duša, ljepota. Već prve večeri publika će uživati u ,,Bistrikovom” i Vašem ritmu, te Femija Kutija. Što Vi vidite u svom balkanskom ritmu, kako ga doživljavate?
– U svjetskoj muzici, balkanske melodije i ritmovi imaju posebno mjesto. Pjesme sa ovih prostora pravljene su dušom i srcem i tako se izvode, srcem i dušom. Te su pjesme u isto vrijeme vesele i tužne, teške i lake, one pjevaju o ljubavi, sreći, ali o nesrećnoj ljubavi, one su raskošne u svoj svojoj ljepoti. Publika vrlo dobro zna naše pjesme ,,Jovano, Jovanke”, ,,Dimitrijo sine Mitre”, ,,Sitna knjiga na žalosti”, pjesme iz filma ,,Zona Zamfirova”… i rado ih pjeva sa nama. To je sasvim dovoljno da uživamo svi i da provedemo lijepo i posebno veče.

,,Rani mraz”, ,,Suncokret”, ,,Bistrik” – u svakom od ovih naziva stoji simbolika i svaka je od ovih grupa donijela nešto novo na muzičku scenu. Kako vidite današnju muzičku scenu, odnosno, da li postoji neko u kome prepoznajete da je donio ili će tek donijeti nešto autentično na muzičku scenu, bilo da je riječ o Srbiji, regionu ili svijetu uopšteno?
– Na ovim našim prostorima ima puno odličnih muzičara. Potrebno je samo da dobiju šansu i mjesto u medijskom prostoru, da se čuje i vidi šta rade. Nažalost, danas nisu toliko zanimljivi medijima ti vanserijski muzičari ukoliko ne prave neke gluposti i skandale. U svijetu se posljednjih godina pojavilo mnogo zanimljivih izvođača i grupa, dugačak bi bio spisak onih koji mi se dopadaju. Izdvojiću dvoje muzičara koji imaju fantastične obrade starih hitova: Lianne la Havas je iz Londona svira gitaru i pjeva, mnogo mi se dopala njena obrada pjesme ,,Say a Little Prayer” evo i linka:

I evo još jednog izuzetnog momka, kantautora iz Francuske. Preporučujem da pogledate i ovaj snimak sa pjesmom koju je nekada izvodio Frenk Sinatra. Zapamtite njegovo ime Ben l'Oncle Soul

Da se prisjetimo koncerta u rimskom Koloseumu 2002. godini. Kakav je osjećaj bio naći se na sceni i zapjevati ,,Imagine” sa Rejom Čarlsom, Mersedes Sozom, Kaledom, Noom i drugima i kakve su njihove reakcije bile na Vašu muziku?
– Često pomislim na taj koncert u Koloseumu i nekako mi izgleda kao da sam sanjala, jer se desio na samom početku karijere ,,Bistrika”. Bila sam u isto vrijeme toliko uzbuđena, ponosna i srećna što sam dobila tu priliku da dijelim muziku i scenu sa velikim svjetskim zvijezdama. Sjećam se komentara za ,,Uspavanku” koju sam izvela sa ,,Bistrikom”… da je izuzetne ljepote i izražajnosti i mogla bi biti i tradicional iz bilo koje zemlje jer ima u sebi sve ono što je čini svjetskom pjesmom. ,,Imagine” je bila izvedena sa solistima gdje sam bila uključena i ja. Imala sam veliku tremu, mada se na snimku to uopšte ne vidi niti čuje. Velika sreća je imati takvo iskustvo i biti dio takve ekipe koja je bila u Rimu na festivalu ,,Time for life”.

Što publici pripremate do kraja ove godine?
– Cijela ova godina je od samog početka u opasnom tempu. Krenuli smo od ,,Kustendorfa” i sjajnog Kusturičinog festivala, bili dva puta u Austriji, Švajcarskoj, pjevali na ,,Beer festu” u Beogradu, Skoplju, Kumanovu…, 20. septembra smo u Nišu, 27. septembra u Pančevu a posebno me raduje gostovanje u Rijeci i Zagrebu 16. i 17. decembra, 24. marta 2020. prvi put ćemo nastupati u Londonu u divnoj sali ,,Union Chapel”. Uveliko pripremamo jubilej, 20 godina, najavljujemo ga sa novim albumom i koncertnim aktivnostima 2020/21.
Bojana Radonjić
Foto: privatna arhiva

kud duga