DRUŠTVO PREPORUKA

EUROSTAT: Struja u Crnoj Gori najskuplja u regionu

Domaćinstva u Crnoj Gori plaćaju najskuplju struju u regionu kada se njena cijena svede na paritet kupovne moći građana, pokazuju podaci Eurostata za 2018. godinu, koji su navedeni u izvještaju Regulatorne agencije za energetiku (RAE).

Kada se gleda samo cijena struje, Crna Gora je skuplja po tom pitanju od Srbije, Kosova, Makedonije, Albanije, dok je jeftinija od Hrvatske i Slovenije.

Cijena električne energije u Crnoj Gori lani je iznosila 10,3 centa po kilovat-satu sa porezom na dodatu vrijednost (PDV).

Cijena električne energije u Crnoj Gori prošle godine je bila tri puta jeftinija nego u najskupljoj Danskoj, gdje je kilovat-čas 31,2 centa, a skoro dva puta jeftinija nego na Kosovu, gdje je 6,4 centa.

Međutim, kada se uporede cijene struje za domaćinstva svedene na paritet kupovne moći, onda je situacija drugačija, pa je električna energija u Crnoj Gori skuplja nego u svim zemljama regiona, a skoro je ista kao u zemljama EU. Prosjek u EU je 21,1 cent.

Po toj računici Eurostata, cijena struje u Crnoj Gori je 20,7 centi po kilovat-satu, što je duplo više nego kada se gleda samo cijena struje sa PDV-om.

U Hrvatskoj je 20,5 centi, Sloveniji 19,8, Albaniji 18,4, Makedoniji 17,9, a Srbiji 14,5 centi. Po paritetu kupovne moći najjeftiniji je Island sa 9,9 centi, dok je najskuplji Portugal sa 28,2 centa.

Danska u kojoj je najskuplji kilovat-sat, kada se cijena svede na paritet kupovne moći iznosi 23,4 centa, 2,7 centi više nego u Crnoj Gori. Cijena kilovat-sata u Danskoj je 31,2, a u Crnoj Gori 10,3 centa.

 

Izvor: Dan