ART PREPORUKA

ART: Da Vinčijev crtež pronađen ispod remek-djela

Foto: National Gallery London

Nakon više od 500 godina, otkriven je crtež Leonarda da Vinčija ispod jedne od njegovih najčuvenijih slika „Bogorodica u pećini“, saopšteno je iz Nacionalne galerije u Londonu.

Eksperti Londonske nacionalne galerije analizirali su djelo i otkrili da je Leonardo počinjao, a zatim ostavljao crtež, prije nego što je prešao da slika djelo kome ćemo se diviti vijekovima.

Otkriveni su početni potezi koji prikazuju anđela i bebu Isusa na slici, kao i otisci ruku umjetnika ili asistenta, prenosi CNN.

Upoređujući poznatu sliku sa snimkom one ispod koje se vidi crtež, uočljivo je da je „Leonardo promijenio ugao glave bebe Isusa i da se ona vidi iz profila, kao i da je uklonio lokne“.

Kako navode stručnjaci, vidi se da je Leonardo „odustao od prvobitne kompozicije obje figure i da ih je podigao, da je više otkrio lice anđela i više ga priljubio Bogorodici“.

Eksperti galerije kažu da je crtež otkriven zato što je rađen u materijalu koji sadrži cink, koji je vidljiv ispod iks-zraka kao i pomoću novih hiperspektralnih snimaka.

Galerija je najavila izložbu „Leonardo: Iskustvo i remek-djelo“, koja će biti otvorena u novembru.

Izvor: Fonet

kud duga