DRUŠTVO PREPORUKA

ZUNS: Udžbenici u knjižarama od 26. avgusta, najjeftiniji komplet 40 eura

Ilustracija

Udžbenici za osnovnu i srednju školu u knjižarama će moći da se kupe od 26. avgusta, a najjeftniji komplet koštaće 39,80 eura. Knjižare su već dobro snabdjevene priborima za đake – školske torbe uglavnom koštaju od 25 do 60 eura, a pernice od 17 pa naviše. Sveske u knjižarama mogu se kupiti od 0,50 eura, a olovke od 0,20 eura…

Rukovodilac komercijalnog odjeljenja u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva (ZUNS), Aleksandra Hajduković,  je kazala da su preduzeli sve kako bi i ove godine udžbenici bili odštampani na vrijeme za početak školske godine. Rekla je da distribucija udžbenika prema knjižarama počinje najkasnije do 19, dok će u prodaji biti od 26. avgusta.

Cijene kompleta za prvake na crnogorskom jeziku sa engleskim za narednu školsku godinu košta 39,80 eura, za učenike drugog razreda osnovne škole 47,50, a trećeg 44,40 eura.

Roditelji će za komplet udžbenika za četvrti razred morati da izdvoje 56,30, peti 63,70, sedmi 94,20, a za osmi 90,90 eura. Cijena udžbenika za polumaturante iznosi 84,90 eura.
Kada je riječ o udžbenicima za gimnazije, najskuplji je komplet za prve razrede i košta 106,80 eura. Kompleti za drugi i treći razred gimnazija u knjižarama će koštati nešto više od 88 eura, a za maturante 50,50 eura.

Cijene udžbenika na albanskom jeziku uglavnom su skuplje.

-Razlika u cijenama kompleta na albanskom i crnogorskom jeziku proizilazi kao rezultat toga što komplet na albanskom ima dva naslova više – Crnogorski jezik kao nematernji (udžbenik i radna sveska) – pojasnila je Hajduković.

U ZUNS-u tvrde da su pojedinačne cijene udžbenika na prošlogodišnjem nivou.

-Cijene kompleta smanjene su za iznos linka koji je pratio udžbenik iz Muzičke kulture, a koji se od ove godine ne prodaje. Ovdje postoji izuzetak kod kompleta za sedmi razred, jer se od ove godine u sklopu ovog razreda nalazi i radna sveska za Istoriju 7, tako da je i cijena cjelokupnog kompleta ostala na prošlogodišnjem nivou – saopštila je Hajduković .

Osnovci koji pohađaju nastavu na crnogorskom jeziku imaće nove udžbenike iz četiri predmeta. To su biologija (udžbenik i radna sveska) za sedmi, osmi i deveti razred, dok učenicima sedmog razreda treba nova radna sveska iz istorije.

Gimnazijalci će uglavnom moći da kupe i polovne komplete udžbenika, jer ove školske godine samo učenici prvog razreda imaju novi udžbenik i zbirku zadataka iz fizike.

Učenici osnovnih škola koji nastavu pohađaju na albanskom jeziku imaju novi udžbenički komplet “U svijetu matematike” za prvi, drugi i četvrti razred, udžbenik “Istražujem okolinu” za prvi i drugi, udžbenik i radnu svesku “Poznavanje društva” i “Priroda” i užbenik “Muzička kultura” za četvrti razred.

Đaci petog razreda na albanskom jeziku moraće da kupe nove udžbenike iz šest predmeta, dok će oni u sedmom i devetom razredima imati po četiri nova naslova.

Nastavna godina u Crnoj Gori počeće 2. septembra, a biće završena 12. juna naredne godine, predviđeno je školskim kalendarom za 2019/20. godinu.

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da će nastavna godina za učenike završnog razreda biti završena 20. maja.

-Obrazovno-vaspitni rad organizuje se u četiri klasifikaciona perioda. Prvo polugodište biće završeno 31. decembra, a drugo će početi 27. januara. Drugo polugodište biće završeno 12. juna. Nastava se organizuje u petodnevnoj radnoj sedmici, a u slučaju nadoknade nastavnog radnog dana, nastava se može organizovati i subotom – saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Prema kalendaru, zimski raspust počeće 31. decembra, a završiće se 26. januara, dok će ljetnji raspust početi 13. juna i trajaće do 1. septembra.

Kako su ranije najavili iz lokalnih samouprava, besplatne udžbenike dobiće svi osnovci iz Berana, Budve, Plužina, Šavnika i Žabljaka.

Opština Kotor kupiće komplete za učenike prvih pet, Herceg Novi za prva četiri razreda osnovne škole.

Besplatne udžbenike dobiće učenici prva tri razreda iz Tivta, kao i barski prvaci.

U Podgorici besplatne udžbenike do sada su dobijali učenici prvog razreda osnovnih škola.

 

Izvor: Vijesti