DOM PREPORUKA

RECEPT: Štrudlice sa smokvama

Sastojci za tijesto:

300 g brašna
170 g maslaca
100 g šećera
50 g meda
četvrtina kašičice sode bikarbone
prstohvat soli
prstohvat cimeta
rendana korica narandže ili limuna
dvije kašičice čistog ekstrakta vanile
četiri žumanceta.

Sastojci za punjenje:

400 g suvih smokava
80 g pirea od jabuke
50 g meda
na vrh kašičice cimeta.

Priprema:

1. Stavite u posudu omekšali maslac, šećer, med, narendanu koricu narandže ili limuna, so, ekstrakt vanile i cimet. Izmiješajte dobro mikserom.

2.Dodajte jedno po jedno žumance i dalje muteći, dok se ne sjedine sa smjesom.

3.Dodajte brašno prosijano sa sodom bikarbonom – u početku miješajte mikserom na najnižoj brzini, a zatim drvenom kašikom da se smjesa dobro poveže. Tijesto treba da bude vrlo mekano, dakle ne dodajte više brašna.

4.Podijelite tijesto na četiri dijela, svaki oblikujte u valjak koji rastanjite malo dlanom i zamotajte u komad prozirne folije. Ostavite tijesto da se dobro rashladi u frižideru najmanje dva sata.

5.U međuvremenu pripremite nadjev – narezane smokve, med i pire od jabuka stavite u mikser (multipraktik) i izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Stavite smjesu u poslastičarsku vrećicu za ukrašavanje ili običnu vrećicu za zamrzivač kojoj odrežete vrh.

6. Razvaljajte tijesto veoma tanko (oko dva milimetra) i izrežite na pravougaonike širine osam centimetara (ostatke tijesta sakupite i ohladite, pa ponovo razvaljajte). Tijesto razvucite između dva komada papira za pečenje,  pobrašnite i ispod tijesta i samo tijesto odozgo. Duž svakog pravougaonika, po sredini, istisnite nadjev, pa ga malo rastanjite nožem. Preklopite tijesto preko nadjeva, pa okrenite tako da je preklop s donje strane.

7.Premjestite sve oblikovane štrudlice na pleh i stavite u frižider na sat vremena. Kad su se štrudlice dobro ohladile, izrežite ih na komade dužine šest centimetara, ali ih ostavite spojene, tj. ne razdvajajte izrezane komade.

8.Stavite ih u rernu zagrijanu na 180°C, oko 12 minuta, dok lagano ne porumene odozgo. Još tople, izrežite ih ponovo i ostavite ih da se ohlade.

 

Izvor: Coolinarika