PREPORUKA ZDRAVLJE

CRNA GORA: Porastao procenat dojene djece

Ilustracija

U Crnoj Gori je porastao procenat djece koja doje u ranom djetinjstvu, što ukazuje na podizanje svijesti majki o značaju dojenja, kazala je specijalista socijalne medicine u Institutu za javno zdravlje (IJZ), Verica Osmanović.

Ministarstvo zdravlja, IJZ i Dom zdravlja Podgorica obilježili su danas Svjetsku nedjelju dojenja.

Osmanović je saopštila da je procenat djece koja isključivo doje u ranom djetinjstvu u opštoj populaciji porastao sa 14 na 24 odsto, a u romskoj sa 20 na 41 odsto.

-To ukazuje na podizanje svijesti majki o značaju dojenja – istakla je Osmanović.

Generalni direktor Direktorata za javno zdravlja i programsku zdravstvenu zaštitu Miro Knežević kazao je da je Ministarstvo 2015. godine uradilo Vodič za dojenje namijenjen zdravstvenim radnicima, kao i brošuru za roditelje, kako bi se u Crnoj Gori povećao broj žena koje doje.

-Kodeksom za dojenje, koji je usvojen 2017. godine, zabranjeno je reklamiranje adaptiranih fromula za bebe – istakao je Knežević.

On je dodao da su u okviru svih domova zdravlja otvorene škole za trudnice na kojima se budućim majkama govori o značaju dojenja za njihovo i zdravlje njihove djece. Ministarstvo je, kazao je Knežević, u saradnji sa UNICEF-om, IJZ i Domom zdravlja Podgorica, pokrenulo program edukacije patronažnih sestara.

-Program čiji će nosilac biti Dom zdravlja, počeće od septembra – rekao je Knežević.

Izabrani pedijatar u Domu zdravlja, Dušica Gojković, kazala je da je ta zdravstvena ustanova nastoji da podigne svijest populacije, kako bi shvatili značaj dojenja, koje je kao prirodno najbolja hrana za bebe.

Ona je istakla da je težnja Svjetske zdravstvene organizacije da se do 2050. godine poveća broj žena koje doje svoju djecu na 50 odsto i dodala da je Crna Gora daleko od tog procenta.

Svjetska nedjelja dojenja predstavlja globalnu kampanju koja se obilježava u 150 države svijeta, a njen cilj je da jača društvenu svijest o značaju i prednostima dojenja, obezbijedi podršku dojenju i unaprijedi i zaštiti zdravlje majke i djeteta.

 

Izvor: RTCG