ART PREPORUKA

TREĆE VEČE FESTIVALA ,,CITY GROOVE”: Dobre vibracije Borisa Štoka, S.A.R.S-a i ,,Dubioze kolektiv”

Izvođači festivala ,,City Groove” nastavili su da šalju snažne poruke sa bine i sinoć, treće večeri na Stadionu malih sportova u Podgorici.
Riječki muzičar Boris Štok i članovi njegovog benda prvi su se popeli na scenu.
– Imam čast otvoriti treći dan festivala ,,City Groove”. Hvala organizatorima na lijepom pozivu i lijepom
gostoprimstvu – rekao je Štok.
Specifičnim izvođenjem i pjesmama uspio je da osvoji srca publike.
– U početku je bilo malo publike, poslije je bilo dosta, što me veoma veseli, jer vidim da ovdje ima ljudi kojima se može doći sjutra svirati. Ovo je prvi put da sam u Crnoj Gori uopšte. Imao sam lijep nastup. Baš sam se zabavio – prenio je utiske za MNE magazin Štok nakon nastupa.
Nakon njega, binu su zauzeli dobro članovi beogradskog sastava S.A.R.S. i već od prve numere ,,To rade”, publika je bila  spremna za pjevanje.
– Dugo se nismo vidjeli. Nedostajali ste nam – rekao je frontmen Žarko Kovačević.
Uslijedile su ,,Za njom” i ,,neoficijalna himna Crne Gore”, kako je numeru ,,Debeli lad” nazvao Kovačević, ubrzo zatim i ,,Buđav lebac”, ,,Diploma”, ,,Ti, ti, ti”, ,,Praktična žena”, ,,Glupost”, ,,Rakija”, ,,Mir i ljubav”, ,,Ratujemo ti i ja” i ,,Lutka”.
– Pokazalo se da Podgorica zna nepogrješivo da procijeni koja će naša pjesma postati hit, pa smo odlučili premijerno da predstavimo novu numeru koja je završena – najavio je Kovačević numeru ,,Veruj mi”.
Publika i on zajedno su otpjevali refren, a na pitanje kako im se pjesma dopada, publika je podigla ruke u vazduh u znak odobravanja. Tako da, uskoro se očekuje novi hit S.A.R.S-a.
Za kraj je ostavljena pjesma koju najviše voli publika u Podgorici još od prvog trena kako ju je čula – ,,Perspektiva”.
Pjevala je publika sve vrijeme i držala ritam rukama, pa je zaslužila ,,dubok naklon do poda” od Kovačevića i benda, a po završetku nastupa, Kovačević je zamolio da se fotografiše sa bendom za uspomenu. Bend je bio na bini, a publika sa podignutim rukama iza njih.
– Jedna ljubav – poručio je Kovačević na kraju.
Pošto je na koncertu sljedećeg izvođača, kako se to s razglasa čulo prije izlaska na scenu ,,Dubioze kolektiva”, ,,uživanje bilo strogo preporučeno”, tako je publika odlučila da se toga striktno drži. Pjevala je iz sveg glasa, skakala, plesala, držala ritam rukama i prosto, uživala.
Prva pjesma bila je ,,Volio BiH”, druga ,,U.S.A”, a nisu izostale ni ,,Tranzicija”, ,,Pirate song”, ,,Himna generacije”, ,,Kažu”, ,,Walter”, ,,Krivo je more” i ,,Pionirska”.
U numeri ,,Rijaliti”, pjevač Almir Hasanbegović sa bine je sišao da pozdravi, slika se i zapjeva sa publikom u prvom redu.
– Veliki aplauz za ovu djecu u prvim redovima. Svaka čast – kazao je Hasanbegović kada se vratio na scenu.
Kasnije je Hasanbegović opet sišao među publiku, ovoga puta sa Adisom Zvekićem, kako bi zapjevali ,,Prvi maj”.
Ispjevavanje će član grupe Brano Jakubović dugo pamtiti, a publika u Podgorici je izašla sa ovog koncerta bogatija za lekcije o nepodjelama i slobodi. Naime, ispjevavanje je označilo igru. Morala se publika podijeliti, jedni na jednu, drugi na drugu stranu, pa vidjeti ko bolje i jače pjeva.
– Da li ih mrzite? – upitao je Jakubović lijevi dio publike pokazavši na desni.
,,Da”, bio je odgovor.
– Da li vi njih mrzite? – isto pitanje postavljeno je desnoj strani stadiona.
Uslijedio je i isti odgovor: ,,Da.”, opet uz osmijeh.
– Mislite li da bolje pjevate od njih? – upitao je Jakubović desnu stranu stadiona.
,,Da.”, bila je sigurna desna strana.
Opet je počelo ispjevavanje, kada su članovi benda primijetili da je i VIP loža na nogama, s rukama u vazduhu i da pjeva.
– Hoćete li i vi da pjevate? – upitao je Jakubović ,,vipovce”.
Bilo je potom slike, ali nije bilo tona.
– Ništa vas ovdje nisu čuli. Hajde, siđite dolje, među publiku. Opa, počeli su neki da silaze. Ovo se prvi put desilo, da se sve tri koncertne,, enklave” pomiješaju. Ovo je poseban dan za mene. Svaka čast – kazao je Jakubović.
Tako je naučena lekcija o nepodjelama i nemržnji koju kroz ovu igru članovi ,,Dubioze kolektiva” poručuju.
U jednom trenutku, članovi benda zamolili su publiku, svu na stadionu, da stave ruke na ramena onom do sebe i već sljedećeg trenutka publika je, zagrljena, pjevala crnogorsku himnu ,,Oj svjetla majska zoro”, skačući. 
Za kraj su ostavili pjesmu ,,No escape (from Balkan)” koju su preimenovali u ,,No escape from Montenegro”.
Oduševljena publika tražila je bis, a on je stigao u vidu Štrausovog valcera ,,Na lijepom plavom Dunavu”. Tako su članovi ,,Dubioze kolektiv” njihali ruke u ritmu na bini, a publika u parteru činila isto.
– Najjača ste publika…..u Podgorici – poručio je Jakubović.
Publika je zvala na bis, ali moralo se završiti.
Večeras će na zatvaranju nastupiti Fox, Surreal, Sara Jo i Rasta. Ova noć sastavljena je na osnovu ankete srednjoškolaca.
Tekst i foto: B.R.

kud duga