MAGAZIN PREPORUKA

LONDON: Titan sa ostrva(FOTO)

Zajedno sa Njujorkom, glavni grad Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske predstavlja najznačajniji grad na svijetu po apsolutno svakom parametru kao što su finansije, bankarstvo, kultura, transport, turizam, mediji. London je preko dva milenijuma grad koji je neraskidivo integrisan sa svjetskom ekonomijom i događajima koji imaju uticaj na čitav svijet…
Prijestonica Velike Britanije živi dvostruki život. To je grad duboko uronjen u tradiciju i nasljeđe jedne nacije, a s druge strane je to grad koji pokazuje ostatku svijeta u kom pravcu treba da se ide u pogledu državnog uređenja, sudstva, ekonomije i svih drugih aspekata koji čine jednu urbanu sredinu metropolom. Treći najveći grad Evrope (posle Istanbula i Moskve) je drugi najveći centar svijeta (posle Njujorka). Obzirom da se u Londonu govori preko 270 jezika i dijalekata i da u njemu živi 200 različitih nacionalnosti, ovaj grad je svijet u malom. Upravo nevjerovatno veliki broj nacija čini ovaj glavni grad kulturološki bogatim u kom se poštuju sve religije i načini života. U prilog tome ide i činjenica da je trenutni gradonačelnik Londona Sadiq Khan muslimanske vjeroispovesti. Prije tri decenije London je imao reputaciju kao jedan od gradova sa najlošijom kuhinjom.
Danas je to gastronomski centar sa preko 27.000 restorana. Poslednjih 10 godina urbani pejzaž poprimio je drastične promene, što se najbolje vidi intenzivnom gradnjom finansijske četvrti the City, čija je površina već dva milenijuma ostala netaknuta.
Na skromnih 2.9 kvadratnih kilometara smještena su predstavništva najbitnijih svjetskih banaka i korporacija. Ovdje rame uz rame stoji neboder the Gherkin Ser Normana Fostera pokraj protestantske crkve iz 16. vijeka na čije je mise dolazio William Shakespeare. Upravo taj kontrast u urbanom tkivu čini London arhitektonskim čudom svijeta. Pored Sitija, drugo finansijsko jezgro smješteno je u istočnom Londonu i naziva se Docklands. Doslovno prevedeno the Shard znači krhotina stakla, a to je ujedno i najviša struktura Zapadne Evrope koja dominira gradskom panoramom i južnom obalom Temze. Iako populacije od preko 13 miliona stanovnika London je organizovan na preko 1.500 kvadratnih kilometara. Ovakva disperzivnost grada omogućava određenu dozu intime i bijega od gradske vreve.
Na samo 20 minuta gradskim prevozom sjeverno od centra grada dolazite do četvrti kao što su St. John’s Wood i Hampstead Heath koje više djeluju kao seoske parohije prije nego dio jednog metropolisa. Od 1965. godine London ima 32 četvrti koje su organizovane kao administrativne jedinice (u 33. se ubraja Siti) a koje su međusobno povezane sa preko 400 kilometara gradske željeznice. Od 215 muzeja širom grada kao riznica svjetske kulturne baštine izdvaja se Britanski muzej u kom su smješteni artefakti od praistorije do savremene umjetnosti, a prošle godine posjetilo ga je 6.8 miliona posjetilaca, što je ovu instituciju stavilo na vrh po posjećenosti od svih turističkih atrakcija Londona.
Uprkos činjenici da je grad bio u nekoliko navrata devastiran u svojoj prošlosti, London pokazuje istrajnost i sposobnost ponovnog rađanja. Tako je na mjestu stare crkve Svetog Pavla nakon Velikog požara iz 17. vijeka koji je devastirao veći dio Centralnog Londona podignuta današnja katedrala Sv. Pavla, visine 111 metara. Upečatljiva zbog svoje prominentne kupole ova građevina je bila najviša zgrada Londona do 1967. godine.
Od iskonske tradicije do savremenih pokreta, poput panka, prijestonica Britanije predstavlja mjesto u kom kontrasti ne samo da čine London jedinstvenim – opoziti u društvu i kulturi predstavljaju najbolji primjer kako jedan grad treba da ide u korak sa svijetom, a da pri tom brani i održava svoj identitet. London je mjesto bogate prošlosti, dinamične sadašnjosti i uzbudljive budućnosti.
Izvor: B2