DRUŠTVO PREPORUKA

TIVAT: Prijave za učešće na Međunarodnom takmičenju gitarista do 20. maja

Pripreme za trinaesto izdanje Međunarodnog takmičenja gitarista u Tivtu MIGC 2019. ulaze u završnu fazu, a prijave za učešće na najvećoj manifestaciji gitare na Jadranu traju do 20. maja.

Takmičenje će biti održano od 23. do 26. maja pod okriljem evropske gitarske mreže Euro Strings i okupiće talentovane interpretatore iz cijele Evrope koji će se nadmetati u 13 kategorija.

Kompletan program Međunarodnog takmičenja gitarista, pravilnik i aplikacioni formular nalaze se na zvaničnom sajtu Muzičkog centra Crne Gore, kao i na sajtu www.guitarmontenegro.com. Redosljed nastupa biće objavljen 23. i 24. maja na Facebook stranici Montenegro International Guitar Competition.

Tradicionalno je pripremljen bogat nagradni fond koji, između ostalog, uključuje ručno rađene gitare graditelja Andreasa Marvija i Slavka Mrdalja u vrijednosti od 8.000 i 5.000 eura, niz koncerata u zemljama Evrope – članicama projekta Euro Strings, potom resital na Forumu gitare u Beču 2019. godine, koncert sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom u sezoni 2019/2020, učešće na predstojećim međunarodnim festivalima i takmičenjima, kao i poklon pakete Muzičkog centra Crne Gore.

Pored takmičarskog dijela, ljubitelji dobrog gitarskog zvuka biće u prilici da uživaju u bogatom programu koji će upotpuniti koncerti i majstorske radionice nekih od najboljih virtuoza na gitari.

-Trinaesto izdanje MIGC-a svojim prisustvom uveličaće gitarske legende Manuel Kanjizares (uz podršku Huana Karlosa Gomesa) i Anjelo Deziderio, koji će prirediti koncerte, kao i majstorske radionice za klasične gitariste. Takođe, imaćemo priliku i da se uvjerimo u talenat i umješnost sedmoro umjetnika EuroStrings-a, pobjednika takmičenja i nosioca brojnih priznanja u Evropi, dok će se završne večeri predstaviti turska gitaristkinja i profesorica iz Istanbula Ajsegul Kodža – ističu organizatori.

Program će biti priređen u Centru za kulturu Tivat (Velika scena, Scena DTV Partizan i Galerija „Buća“), a organizatori festivala su NVO Anagastum, Muzički centar Crne Gore i Centar za kulturu Tivat.

Međunarodno takmičenje gitarista u Tivtu krajem 2017. godine postalo je dio platforme Euro Strings – European Guitar Festival Collaborative, i od 2018. do 2022. godine dio je EU programa Kreativna Evropa. Ovaj projekat predstavlja partnerstvo sedamnaest gitarskih festivala iz Evrope koji su fokusirani na davanje podrške protoku mladih talenata na festivalima i pružanje mogućnosti novim klasičnim gitaristima da dopru do šire međunarodne publike, čime bi im se omogućio transnacionalni rad i pristup novim tržištima.