ART PREPORUKA

PRVO POLUFINALNO VEČE ,,EUROSONGA”: Crna Gora bez finala, Srbija ide dalje

D-moll, foto: Andres Putting

Počelo je 64. izdanje ,,Pjesme Evrovizije”, a otvorila ga je u Tel Avivu, prošlogodišnja pobjednica Neta pjesmom ,,Toy”.
Šestočlani sastav ,,D-moll”, koji je predstavio Crnu Goru, nije se plasirao u finale.
U završnici su predstavnici Grčke, Bjelorusije, Srbije, Kipra, Estonije, Češke, Australije, Islanda, San Marina i Slovenije.
Ivana Obradović (18) i Emil Franca (18) iz Bijelog Polja, Tamara Vujačić (16), Mirela Ljumić (17) i Željko Vukčević (19) iz Podgorice i Rizo Feratović (21) iz Gusinja donijeli su mladalačku energiju na scenu i na kraju dobili gromoglasan aplauz. Predstavili su se numerom ,,Heaven” u kojem je izraženo bilo odlično višeglasje. Nastup je režirao Gorčin Stojanović, koreografiju radila Staša Stanković, dok je kostime osmislila Olivera Čolović. Muziku i aranžman za pjesmu ,,Heaven” potpisao je Dejan Božović.

U revijalnom dijelu nastupila je pobjednica ovog takmičenja iz 1998, Izraelka Dana International koja je otpjevala Silovu ,,Amazing” i poručila da ljubav ne poznaje rasu niti ograničenja i da svi zaslužuju da budu voljeni.
Prva u takmičarskom dijelu zapjevala je Kipranka Tamta, dok je prvo polufinalno veče zatvorio Serhat koji je predstavio San Marino sa pjesmom ,,Say Na Na Na”.
Predstavnica Srbije Nevena Božović zablistala je prelijepom autorskom pjesmom ,,Kruna”, posvećenoj suprugu. Na kraju, zaslužen aplauz za emociju, izvođenje i predivan scenski nastup. Ovo je njeno treće učešće na ,,Eurosongu”.

Izdvojili su se još Poljska (Tulia), Mađarska (Joci Papa), Gruzija (Oto Nemsadze) i Portugal (Konan Oziris), koji su prikazali uvođenjem etno elemenata zbog čega je ,,Evrovizija” i nastala, a to je da bi se slavila i prikazala raznovrsnost i ljepota kultura i jezika. Na svom jeziku zapjevali su i Islanđani, grupa ,,Hatari”. Izdvojila se i Australijanka Kejt Miler-Hajdke koja je pjesmom ,,Zero gravity” poslala poruku, govoreći o svojoj unutrašnjoj borbi uslijed postporođajne depresije. Pored toga, prikazala je novu dimenziju u scenskom nastupu na ovom takmičenju.

Predstavljene su i numere tri izvođača iz ,,Velike petorke” – Španije, Francuske i Izraela koje su nosile divne poruke.
Drugo polufinalno veče je u četvrtak, 16. maja, a finale u subotu, 18. maja.
B.R.

kud duga