DRUSTVO_IZDVOJENO

UDG: Prilika za studente da pokažu svoje znanje i vještine u međunarodnim kompanijama

Ilustracija

Univerzitet Donja Gorica, u skladu sa uspostavljenom praksom, razvija mrežu saradnje sa internacionalnim kompanijama u cilju kreiranja prilika za studente. Praksa za studente UDG-a predstavlja kombinaciju mentorskog rada i lične inicijative koju student pokazuje. Prakse studentima pružaju priliku za sticanje korisnih iskustava, upoznajući ih sa potencijalnim karijerama, ali im kreiraju i priliku za zapošljavanje u uspješnim kompanijama.

UDG nastavlja saradnju sa kompanijama iz različitih oblasti – Com Trade, kineska Tianfu Co. banka u Sečuanu, Austrijski ekonomski centar, kineska građevinska kompanija SRBG u Sečuanu, InData LLC u Tbilisiju, a u povezanosti sa fakultetima koji ga čine, te njihovim referentnim istraživačkim oblastima.

Pored rada u navedenim kompanijama, studenti će imati prilike da praktično i istraživačko iskustvo steknu i učestvovanjem na međunarodnim projektima, kao što su H2020 TagItWine, Erasmus projekat koji se odnosi na urbanu poljoprivredu, Eureka projekat u oblasti prehrambene tehnologije, UNESCO projekat u oblasti kulture i turizma.

U okviru saradnje Univerziteta Donja Gorica sa kineskim kompanijama, studenti su već obavljali plaćene stručne prakse i specijalizacije u kompanijama Sichuan Road and Bridge Group Corp Ltd. (SRBG) sa pokrivenim troškovima života. Praksa je podrazumijevala angažmane na projektima iz oblasti: građevine, geodezije, informatike i dizajna u gradu Chengdu, provinciji Sichuan u Kini. SRBG je jedna od najvećih kompanija u Kini koja broji oko 10,600 zaposlenih. Pored SRBG kompanije, UDG saradnici i studenti su imali priliku da obave praksu i u jednoj od najvećih banaka Sichuan Tianfu Bank u Chengduu, Kini, u sektorima: finansijska tržišta, menadžment finansijskim instrumentima i kancelariji za međunarodni biznis. Sichuan Tianfu banka je u 2018. godini rangirana na 453.-em mjestu liste Top 1000 svjetskih banaka, po ocjeni časopisa Financial Times. Banku čini 18 rukovodtsava, 12 poslovnih divizija i 120 ogranaka lociranih u Chengdu, Guiyang, Nanchong, Bazhong, Dazhou, Liangshan, Pan Zhihua, Zigong i Suinin. Na kraju 2017. godine zabilježen je broj od oko 1840 zaposlenih.

Pored ovih, UDG je potpisao saradnju i biće obezbijeđene prakse u okviru:
China Sichuan International Investment Limited (CSII)
Shanghai Electric Power Company Limited (SPIC)
China Council for the Promotion of International Trade, Beijing. Sub-Council (CCPIT).

Imajući u vidu da se na svim studijskim programima UDG-a akcenat stavlja na praktični rad, studenti završnih godina studija na Fakultetu primijenjene nauke – smjer Elektrotehnika i računarstvo, jedan će semestar provesti u partnerskoj kompaniji sa ciljem identifikacije problema sa kojima se ista susreće. Na taj način će studentima ovog fakulteta biti obezbijeđena višemjesečna praksa u partnerskoj kompaniji InData LLC u Tbilisiju, u Gruziji. InData je kompanija koja ima preko 20 godina iskustva u ICT i Data science oblasti.

Mn.M.