DRUŠTVO PREPORUKA

KOTOR: Kazne za nesavjesne vlasnike kućnih ljubimaca od 20 do 50 eura

Izvor: Shutterstock

Novčane kazne za sankcionisanje nesavjesnih vlasnika kućnih ljubimaca koji prilikom njihove šetnje nemaju sa sobom adekvatan pribor odnosno ne poštuju opštinsku Odluku o kućnim ljubimcima, su između 20 i 50 eura.

Na nesavjestan odnos pojedinih vlasnika kućnih ljubimaca podsjećaju nas izmet na trotoarima i drugim javnim površinama među kojima su, kako su u više navrata isticali Kotorani, i one na kojima se u pijesku igraju djeca.

Prema riječima načelnika Komunalne policije Zorana Vučinovića, predstavnici te gradske službe posljednjih mjeseci pored preventive, koriste i mjere kojima je predviđeno sankcionisanje onih koji ne poštuju pravila.

-Čini mi se da su mjere koje preduzimamo uticale na to da je pomenutih situacija sve manje. Naravno, postoje površine koje su u zahvatu morskog dobra, gdje je, čini mi se, ovaj problem uočljiviji. To je naročito slučaj na šetalištu u Dobroti. Što se tiče gradske zone i javnih površina u ovom dijelu grada – situacija je nešto bolja nego što je bila”, kaže Vučinović.

Opštinska Odluka o kućnim ljubimcima, pored ostalog, predviđa da držalac psa prilikom šetnje sa životinjom koristi adekvatan pribor i da odmah očisti javnu površinu koju kućni ljubimac zagadi, a to na području Opštine Kotor najčešće nije slučaj.

Takođe, nije dozvoljeno držanje kućnih ljubimaca na balkonima i terasama stambenih zgrada.
Držalac mora psa držati u posebno ograđenom prostoru ili kućici, vezanog na lancu dužine ne manje od tri metra, tako da ne može ugroziti, niti lavežom uznemiriti prolaznike i stanare stambene zgrade. Držalac je, kako stoji u Odluci, dužan da odmah očisti, opere i po potrebi dezinfikuje zajednički prostor u stambenoj zgradi.

Slobodno kretanje pasa je dozvoljeno kad su u posebno označenim i određenim prostorima za tu namjenu i sa obaveznom korpom na njušci.

Izvođenje i šetnja psa na javnoj površini dozvoljava se uz korišćenje povodca.

Nije dozvoljeno kućne ljubimce uvoditi u javne objekte i ustanove, pijace, groblja, dječja igrališta, bazene, javna kupališta, sportske terene, kao i druge javne površine sa postavljenim znakom sa precrtanim likom psa.

 

Izvor: Radio Kotor

One Response to KOTOR: Kazne za nesavjesne vlasnike kućnih ljubimaca od 20 do 50 eura