PREPORUKA ZDRAVLJE

IBD: Edukovaniji kadar i nove metode na Dječjoj fizijatriji

Uz stalnu edukaciju kadra i uvođenje novina u liječenju, služba Dječje fizijatrije Instituta za bolesti djece u Podgorici uspijeva da pomogne velikom broju mališana sa smetnjama u motornom razvoju i drugim problemima. Samo u prva tri mjeseca ove godine obavljeno je blizu 450 pregleda i 1.755 fizikalnih terapija, što pokazuje da zaposleni imaju pune ruke posla.

Uprkos tome, zbog nedovoljnog broja terapeuta u Dječjoj bolnici, dešava se da najmlađi nekada čekaju po mjesec na termin, što će se riješiti osnaživanjem kadra u budućem periodu.

-Službu Dječje fizijatrije Instituta za bolesti djece čine dva dijela, jedan je u Dječjoj bolnici, a drugi u Centru za autizam i razvojne smetnje. Koncept fizioterapije za djecu u Institutu je takav da se u Dječjoj bolnici primaju djeca uzrasta do dvije godine. Radimo sa djecom sa smetnjama kao što je kašnjenje u motornom razvoju, zatim sa bebama koje su sa rizikom po razvoj kao sto su bebe rođene prije termina, koje su rođene sa nekim anomalijama i sindromima, kao i onima kod kojih je prilikom porođaja došlo do asfiksije ili do krvarenja na mozgu – kazala je subspecijalist dječije fizijatrije, doktorka Milena Adžić.

Kada je riječ o Centru za autizam, tamo se sprovodi fizioterapija za djecu od druge do šesnaeste godine života.

-To su djeca kod kojih je postavljena dijagnoza cerebralne paralize, djeca koja boluju od neuromišićnih bolesti i djeca sa raznim sindromima u okviru kojih postoji zaostajanje u psihomotornom razvoju. Radimo i sa djecom koja imaju posturalne deformitete, bilo da se radi o posturalnim disfunkcijama kao što su lose držanje tijela ili posturalnim deformitetima kao što su skolioze, kifoze, deformiteti grudnog koša, stopala i tako dalje, ali i sa drugim problemima u smislu postraumatske fizioterapije nakon preloma kostiju, uganuća, iščašenja zglobova -objašnjava doktorka.

Uvođenjem Vojta terapije, kao jednog od metoda rehabilitacije, odnosno stimulacije djece sa određenim problemima u razvoju, obezbijeđena je mogućnost da od prvih dana života, rizične bebe koje se liječe na Neonatologiji, započnu ranu stimulaciju.  Adžić objašnjava da što ranije počnu sa vježbanjem, to će i mogući rezultati oporavka biti bolji kod djece sa nekim oštećenjem.

 

Izvor: RTCG