ART PREPORUKA

MIRJANA KARANOVIĆ NAKON PREDSTAVE “BALAVA” U ZETSKOM DOMU”: “Majke znaju biti okrutne, naročito prema ženskoj djeci”

Sinoć je u cetinjskom pozorištu “Zetski dom” odigrana gostujuća predstava “Balava”, u režiji Andreja Nosova.Autorka teksta je Dunja Matić, mlada dramaturškinja kojoj je ova predstava prvi profesionalni angažman. U predstavi glume Mirjana Karanović, Jasna Đuričić, Isidora Simijonović i Jovana Belović .

“Balava” je drama koja prati četiri žene iz dvije generacije – Balavu, njenu sestru Malu, Mamu i Tetku u periodu Balavinog sazrijevanja i odlaska od kuće. Njih četiri pokušavaju da se izbore jedna sa drugom i same za sebe.

-Tu su dvije žene , majka i tetka, životi koji su zapravo potrošeni. Njihovu prošlost naziremo, smrt djeteta tetke koja ludi sa tom uspomenom, koja nije uspjela da se povrati. Majka je na bol i poniženja reagovala postavši stroga, oštra, nemilosrdna i okrutna. Od nje čujemo onu rečenicu koje se sjećaš, da ju je tvoja majka izgovorila, a često to izgovaramo i sami. To je neki eho izprošlosti. Tu su djevojke koje postaju žene, koje nose i nastavljaju naslijeđe. Jedna uspijeva da pobjegne, da se iščupa, druga koja govori da će otići, a ne može – osvrnula se legendarna Mirjana Karanović.

Predstava preispituje i ulogu majke, da li je ona ta koja bodri i daje vjetar u leđa, ili je čvrstim zagrljajem ne dozvaljava djetetu da ode, naročito u odnosu sa kćerkom.

-Majke znaju biti okrutne, naročito prema ženskoj djeci. Kao da hoće da ih očvrsnu, naviknu na to da će ih neko stalno ponižavati, negirati, da se ne obaziru na to i budu čvrste. Sa druge strane postoji i to- ja sam prošla kroz sve to, neće valjda to tebe mimoići, nećeš ti valjda biti bolja od mene. To je lanac emotivne uskraćenosti, to se događa vrlo često, zapravo. Žensko dijete mora da pobijedi svoju majku. Zapravo, kao što sin mora postati jači od svog oca, ne smije živjeti u njegovoj sijenci, tako i dijete mora na simboličan način da se otrgne. To je naša scena iz predstave, to je borba, to boli – kazala jeKaranović nakon izvođenja u Zetskom domu.

 

kud duga