ART SLAJDER

KULTURNO-EKONOMSKI CENTAR AZERBEJDŽANA-CRNE GORE: Otvorena izložba slika Katarine Bijelić

Samostalna izložba Katarine Bijelić, posvećena 8. martu – Međunarodnom danu žena, otvorena je večeras u ispunjenim prostorijama Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana-Crne Gore u Podgorici.
Prikazani su radovi puni života, radosti i boja. Izložba je prodajnog karaktera.
Diplomirana socijalna radnica, magistarka socijalne politike i socijalnog rada Katarina Bijelić je rekla da su boje na slikama ,,izraz nečega što se dešava u mojoj duši posmatrajući svijet i ljude kao vječitu inspiraciju”.
– Ova serija slika je nastala tako što sam negdje osjetila u svojoj duši da su to boje podmorja i boje kosmosa, ali nismo htjeli dati naziv upravo zbog praznika žena, nego smo ostavili svima ovdje i svima koji će doći i imati priliku da pogledaju ove slike da sami prosude i sami u njima vide ono što im bude duša govorila. Molila bih neka ove slike budu inspiracija svim ženama koje nose čudesnu kreativnu stvaralačku energiju da se pokrenu i da se iskažu u bilo kom mediju, bilo to kuvanje, plesanje, slikanje, pjevanje, vođenje ljubavi, pisanje ili uređenje dvorišta. Neka pokažu koliko su one te koje daju i daruju ljepotu i život svijetu – poručila je Bijelić.
Direktor Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana-Crne Gore Sejran Mirzazada otvorio je izložbu.
– Fascinacija bojama i sposobnost da slikom izrazi unutrašnji svijet inspiriše je da neumorno stvara i sve slike su izraz njene duše – kazao je Mirzazada.
Predsjednica Udruženja zaposlenih žena ,,Žena danas” pri SSCG Rosa Popović rekla je da Bijelić nije akademska slikarka, ali da njene slike ,,zaslužuju da se vide.”
Osvrnula se i na status žene u Crnoj Gori, te kazala da žena u Crnoj Gori još nije dobila pravni status u smislu pune ravnopravnosti ni u porodici, ni na radnom mjestu, ni u društvu.
– Zato nam je svima zadatak da se borimo. Svako po djelić može doprinijeti da ravnopravnost bude dio civilizacijskog čina. Crna Gora je u zadnjih deset godina dosta napravila u normativnom smislu, ali mislim da ima u praksi dosta nekorektnosti prema ženama. U obrazovanju smo najbolji, ali, što se tiče posla, uvijek prednost ima muškarac – rekla je Popović.

This slideshow requires JavaScript.

B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga