ART PREPORUKA

BRITANSKI SAVJET: Ispravljena nepravda prema Orvelu

Gotovo sve pisce na svijetu, ma koliko talentovani, izdavači su ponekad odbijali, ali je rijetko ko od njih dobio izvinjenje zbog toga, i to 70 godina kasnije.

Britanski savjet izvinio se Džordžu Orvelu zbog toga što mu, prije više od sedam decenija, tačnije 1946. nijesu objavili esej „Britanska kuhinja”.

Savjet, koji inače promoviše međunarodnu saradnju i širenje britanske kulture, sugerisao je autoru romana „1984” i „Životinjska farma” da “ne bi bilo mudro objaviti takvo djelo čitaocima na kontinentu”.

Topli napici

Urednik je tada primijetio da je “esej odličan, uz jednu ili dvije minimalne zamjerke”. Među njima se našao recept za džem od pomorandži, u kome je, kako se navodi, „suviše vode i šećera”. U tom eseju, Orvel ishranu Britanaca opisuje kao “jednostavnu, ali prilično tešku i pomalo varvarsku”, u kojoj se “topli napici preporučuju u svako doba dana”.

Alasder Donaldson, analitičar Britanskog savjeta, ocjenjuje da je “ova organizacija u to vrijeme bila uzdržana i rijetko sklona rizicima, pa je željela da izbjegne razradu teme o ishrani (čak i one u kojoj se pominju katastrofalne posljedice rata i gladovanja) odmah nakon zime 1945”.

Donaldson dodaje da je “Britanski savjet zadovoljan što 70 godina kasnije može da se iskupi najvećem političkom piscu Velike Britanije u 20. vijeku tako što će ponovo izdati njegov originalni esej u cjelosti, zajedno sa nesrećnim pismom o odbijanju”.

 

Izvor: BBC news

kud duga