MAGAZIN PREPORUKA

TURIZAM: Kotor na listi 15 najboljih evropskih destinacija

Kotor je, nakon glasanja za najbolju evropsku destinaciju, u konkurenciji među 20 gradova zauzeo 13. poziciju i plasirao se ispred Firence, Rige, Pariza, Londona, Beča, Brisela i Berlina, svrstavši se na zvaničnu listu 15 najboljih evropskih destinacija – European Best Destinations 2019.

Najboljom destinacijom proglašena je Budimpešta.

U glasanju su učestvovali ljubitelji kulturnog turizma iz 153 zemlje svijeta, a na zvaničnom sajtu EBD navedeno je da je Kotor „idealna destinacija za one koji traže autentičnost i novo iskustvo”, kao i „odličan izbor za one koji se ne mogu opredijeliti između sunčanja tokom opuštajućeg odmora i otkrivanja kulturno-istorijskog naslijeđa, porodičnog odmora ili romantičnog putovanja”.

Naglašavajući da je Kotor pogodan za svakoga, EBD poručuje da se odustane od velikih prijestonica i pronađe miran odmor u Kotoru. Kriterijumi za uvrštavanje na ovu listu podrazumijevaju da je riječ o destinaciji kulturnog turizma sa najboljim odnosom raznovrsnosti ponude, dostupnosti i cijene.

Na vrhu liste najboljih evropskih destinacija našla se Budimpešta, koja ima najbolji spoj kulturnih sadržaja, gastronomske ponude, termalnih voda i znamenitosti svjetske baštine.

EBD je organizacija sa sjedištem u Briselu čija je uloga promocija kulture i turizma u Evropi, a u partnerstvu sa više od 300 turističkih predstavništava i EDEN mrežom Evropske komisije, djeluje u pravcu boljeg upoznavanja sa potencijalima evropskih destinacija.