ART PREPORUKA

KUSTENDORF PREDSTAVLJA: Prikazan film Ivana Salatića ,,Ti imaš noć”

Ostvarenje crnogorskog režisera Ivana Salatića prikazano je danas u okviru programa ,,Kustendorf predstavlja”.
,,Ti imaš noć“ počinje pričom o Sanji koja se, nakon što je napustila brod na kojem radi, zatiče u lučkom gradu Mediterana. Odatle odlazi kući, vraćajući se poznatim ulicama u kojima polako nestaje sve što je voljela. Dok radnici ostaju bez posla u brodogradilištu, barke prekrivene ciradama, razbacane svuda okolo, ostavljene su za neke bolje dane. Oluja uzima jedan život, Sanjin brat čeka noć u šumi. Noć koja može promijeniti sve.
Uloge tumače Momo Pićurić, Luka Petrone, Ivana Vuković, Jasna Đuričić, Boris Isaković i Marko Štibohar.
,,Ti imaš noć” je prvi dugometražni igrani film Ivana Salatića.
Direktor fotografije je Ivan Marković, montažerka Jelena Maksimović, scenografiju potpisuje Dragana Baćović, kostim Lidija Andrić, dizajn zvuka Jakov Munižaba, dok je miks zvuka uradio Nikola Medić.
Producenti filma ,,Ti imaš noć” su Dušan Kasalica i Jelena Angelovski ispred kuće Meander Film iz Crne Gore, dok je koproducent Non-Aligned Films iz Srbije.
Festival ,,Kustendorf” otvorio je sinoć glumac Slavko Štimac. Ceremonije je počela je muzičkom tačkom Velikog narodnog orkestra Braće Advahov, nakon čega je trupa Cirkusfera izvela performans specijalno pripremljen za ovu priliku.
Dio otvaranja bile su i projekcije studentskih filmova Romana Polanskog i Kšištofa Kšišlovskog. Osnivač Kustendorfa, profesor Emir Kusturica, je u svom govoru naglasio da festival ostaje vjeran da se životne utopije pretvaraju realnost i da je pamet mladih i starih sveto jedinstvo, a da će dobri filmovi biti vidljivi kao pobjedničke zastave koje svako malo zaustavljaju naš pogled i ubrzavaju rad srca. Kada bi iscrtali putanje kretanja svih ovih ljudi, kako važnih i poznatih, tako i mladih i talentovanih, dobili bi krvotok jedne umetnosti čije se srce sedam dana godišnje nalazi ovde na Mećavniku. Na kraju ceremonije otvaranja, Slavku Štimcu je uručena Nagrada za buduće filmove – Drvo života.
Nakon ceremonije otvaranja, publika i gosti 12. Kustendorfa gledali su novi film osnivača festivala, profesora Emira Kusturice. ,,Pepe, jedan uzvišeni život” je, kako je sam Kusturica rekao u razgovoru sa publikom, film o vrsti predsjednika kakve danas više nema – one za kojima narod plače. Urugvajski gerilac i politički aktivista, koji je nakon mnogih godina oružane borbe i isto toliko godina tamničenja, služio kao četrdeseti predsjednik Urugvaja, Hoze Pepe Muhika je nakon Maradone stao pred Kusturičinu kameru i progovorio sa njim o onome što on zove jedan uzvišeni život. Profesor Kusturica je naglasio nesavremenost ovog filma i specifičnog njegovog jezika, koji korijene vuče iz onog dometa koji je filmska forma postigla sedamdesetih godina prošlog vijeka. Dodao je da je četiri godine tragao za strukturom koja bi odgovarala filmskom portretu gerilca koji je postao predsjednik.
Drugog dana Kustendorfa na Mećavnik su stigli i italijanski glumac Adrijano Tardiolo i producent Andrea Gambeta. Tardiolo je tu da predstavi novi film Aliće Rorvaće Srećan kao Lazaro, u kojem igra glavnu ulogu a Gambeta je na festivalu sa novim filmom Vima Vendersa Papa Franja: Čovjek od riječi.

Lopes

Na Mećanik su doputovali i proslavljeni katalonski glumac Serđi Lopez i francuski scenarista i režiser David Oelhofen.

Oelhofen

Lopez na 12. Kustendorf dolazi kao dio glumačke postave filma Srećan kao Lazaro a Oelhofen predstavlja svoj novi film Bliski neprijatelji.

 

Foto: Kustendorf

kud duga