DRUŠTVO SLAJDER

DR ZORAN MILIVOJEVIĆ: Novogodišnje odluke “donosimo” jer nijesmo sigurni da li možemo da ih se pridržavamo

Novogodišnje odluke često vrlo lako donosimo, ali ih se teško pridržavamo. Psihoterapeut prof dr Zoran Milivojević smatra da sa svakom novogodišnjom odlukom ulazimo u konflikt sa samim sobom, i čim damo sebi neki rok za startnu poziciju odmah je to znak da naše “drugo ja” sabotira odluku i njen ishod.

-Na prvi pogled je jednostavno: Kada čovjek nešto odluči, onda to i uradi. Na drugi pogled je složenije zato što ni ljudi nisu jednostavni “iz jednog komada” nego su složeni – sastavljeni iz više komada. Tako je moguće da jednim dijelom sebe osoba shvata da je najpametnije ili da mora da uradi nešto, a sa druge stane osjeća otpor da to uradi, tako da to stalno odgađa. Riječ je o unutrašnjem konfliktu, dakle konfliktu između dva dijela iste osobe – priča dr Milivojević.

On je za portal Montenegro magazin kazao da je poznato da, kada su u pitanju neke stvari koje su osobi neprijatne, od odlaska kod ljekara, preko prestanka pušenja, pijenja, započinjanja dijete, fizičkog vježbanja…, svi mi često osjećamo otpor da to i uradimo, iako jako dobro znamo da je najbolje da to uradimo što prije.

-Davanje sebi nekog roka za početak sprovođenja odluke, započinjanje ,,ne danas već od ponedjeljka”, ili pisanje novogodišnje odluke, je u stvari samo jedan način na koji onaj drugi dio sabotira konačno donošenje odluke. Ako je osoba zaista odlučila da uradi nešto dobro za sebe, zašto bi uopšte to odlagala a ne započela odmah. Razlog za odlaganje je upravo ugađanje onom dijelu sebe koji ne želi ništa da promijeni- kazao je on.

Dr Milivojević dodaje da onaj dio ličnosti koji je u otporu prema novom režimu počinje da sabotira na raznorazne načine, tako da na kraju samo mali broj osoba istrajava dovoljno dugo da se osobode neke loše navike ili da razviju neku novu korisnu naviku.

-Da će se stvari najverovatnije tako odvijati zato što nije dovoljno čvrsto odlučila zna i sama osoba. Ona zato “pojačava” svoju motivaciju time što ljudima oko sebe saopštava na šta se odlučila. Na taj način ona sebe dodatno motiviše kako bi istrajala u odluci jer ne želi da razočara druge i da se osramoti. Ovaj psihološki trik samomotivacije je samo znak da se osoba nije do kraja dogovorila sama sa sobom- objašnjava on.

Profesor Milivojević savjetuje kako, da bismo bili uspješniji u odlučivanju, moramo da prepoznamo situacije “trebalo bi da uradim to i to”. On poručuje da i oko toga da li neku odluku trebamo donijeti ili ne, možemo potražiti savjet stručnjaka. Jer nije svako odricanje od negativnih navika “u miru” sa našim unutrašnjim bićem.

-Mnoge stvari bi trebalo, ali nakon toga ide pitanje samom sebi: Da li to zaista želim da uradim to ili ne želim. Ako osoba zaista želi, onda treba odmah da pređe na djelo. Ako ne želi, onda ne bi trebalo sebe da proganja sa onim neproduktivnim “trebalo bi” jer tako sebi samo stvara osjećanje krivice koje ne doprinosi da zaista nešto promijeni. U slučaju upornih negativnih navika osoba bi trebalo sebe da preispita da li od njih ima neku skrivenu korist, a zatim da razmisli da li tu istu korist može da ostvari na neki drugi, zdraviji način. Kod većih unutrašnjih konflikata najbolje je posjetiti edukovanog psihoteapeuta koji će osobi pomoći da dublje istraži oba motiva – da prestane i da ne prestane – kako bi se ona, kako mi to volimo da kažemo, “dogovorila sama sa sobom”- poručio je dr Milivojević.

 

M.S.

One Response to DR ZORAN MILIVOJEVIĆ: Novogodišnje odluke “donosimo” jer nijesmo sigurni da li možemo da ih se pridržavamo