ART BILI SMO

ROCK NEW YEAR-KOTOR 2019: Ljubav donijeli ,,Bombaj štampa”, ,,Urban & 4”, Rundek i ,,Ekipa” i ,,M.O.R.T.”

Rundek je posjetioce uveo u novu 2019. godinu

Kotor je i ove godine opravdao očekivanja rokera koji su se okupili na Trgu od oružja.  Širile su se ljubav i pjesma, osmijesi i dobre vibracije, ali i snažne poruke.
Prvi su se na binu popeli članovi sarajevske grupe ,,Bombaj štampa” i ,,otprašili” set od sat i 15 minuta, te pokazali zašto su u ondašnjoj Jugoslaviji smatrali ,,sarajevsku školu” jednom od najboljih.
– Dobro veče, mi smo ,,Bombaj štampa”. Drago mi je da ima vas iz svih krajeva svijeta – rekao je Branko Đurić Đuro pitavši publiku da mu kaže ko je došao iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, BiH, Holandije, da bi potom akcentom stanovnika svake od ovih zemalja poželio dobrodošlicu na koncert.
Uslijedile su pjesme ,,Dubrovački trubaduri”, ,,Da li da” i drugi.
– Ja sam mislio da ste otišli. Ne čujete se – opet je Đurić izmamio osmijeh na licima publike, a onda su zagrijali i grla ispjevavanjem sa njim.
Rusima i Ukrajincima koje je sreo, a koji su ga pitali da li će svirati samo muziku ,,Bombaj štampe”, poručio je Đurić da ima ovaj bend i jednu pjesmu ,,ko Rollingstonesi” i zapjevao ,,Šejtana na kanafi”.

Đuriću se na sceni pridružila supruga Tanja Ribič (sa šubarom)

Iz publike je pozvao potom i tri dame da mu posluže kao prateći vokali. Izašle su dvije. Jedna se zvala Jelena, a ,,dama sa plavom šubarom” obratila se Đuriću na njemačkom. Otpjevali su pjesmu, a nakon toga Đurić je prokomentarisao: ,,Dobra ova Njemica. Možda bude nešto. Ali, ima frajera. To je moja žena, inače.”, na šarmantan je način predstavio prelijepu suprugu Tanju Ribič.
Prvi put uživo odsvirana je i nova pjesma koju su završili i koja će uskoro biti puštena u etar – ,,Samo lagano”. Publika je sinoć zapamtila refren i s ,,Bombaj štampom” otpjevala ovu prelijepu numeru.
Ova svirka nije mogla proći bez numera ,,Nedim”, ,,Kako trese, lupa, udara” i ,,Često poželim”.
U numeri ,,Otvorena pjesma Đorđu”, publika je, na znak Đurića čučnula, pa opet skočila.
Pjesma ,,Ajde zbogom” ostavljena je za kraj ove fantastične svirke.
– Hvala, bili ste divni. Želim da vam život izgleda tako kao što vam je na Facebooku i Instagramu – poručio je Đurić.

Potom se trgom proširila neobična, lijepa energija koja je dolazila sa bine Riječana ,,Urban & 4”. Sa dolaskom Damira Urbana na scenu, čaše u publici bile su podignute da mu nazdrave. Prva Urbanova pjesma bila je ,,Odlučio sam da te volim”. Zahvalio je potom on Kotoru i rekao da su za ovu priliku izabrali ono najljepše što su našli.
Uslijedile su ,,Samo”, ,,Ruke”, ,,Black tattoo”, da bi onda promijenio pjesmu u set listi kako bi ispunio želju Bosancima koji su mu pisali, a koji su bili na trgu i umjesto ,,Ako se napijem do smrti” otpjevao ,,Kornjaču”.
Nevjerovatan naboj emocija osjetio se između publike, Urbana i muzičara u pjesmi ,,Budi moja voda”, da bi potom zažvidali u numeri ,,Priđi mi bliže”. Pjevao je Urban srcem i dušom sve pjesme, a muzičari tako svirali. Pjevala je i publika sve numere, od ,,Astronauta”, ,,Sutra ćemo pričati”, da bi erupcija opet uslijedila u pjesmi ,,Mjesto za mene”.
Za kraj, uz izvanredni bend, zamolio je publiku da ga odbrojavanjem uvede u Novu godinu i zapjevao ,,Malu trubu”. Koncert je završen dubokim naklonom Damira Urbana publici i riječima: ,,Hvala najljepše.”

 Darko Rundek je, uz aplauz publike, stupio na binu sa svojom ,,Ekipom” i zapjevao ,,Tranzit”.
– Dobro veče, Kotore! Imamo li snage? Vi ste doveli sebe i svoje prijatelje, a ja sam doveo svoje – rekao je Rundek predstavljajući izuzetne muzičare koji su te noći svirali s njim, a publika svakog od njih pozdravljala aplauzom.
Otpjevao je ,,Tigidigi Reggae”, da bi mu se u sljedećoj pjesmi ,,Ena” Darku pridružio sin David Vid Rundek i prikazao svirajući dio pored ponosnog oca samo jedan od svojih mnogobrojnih talenata.

David Vid i Darko Rundek

Darko Rundek publiku je u novu, 2019. godinu uveo pjesmom ,,Ruke”. Zajedno su je, s dušom, otpjevali publika i on.
Rundek je poželio da svima ovo bude najsrećnija godina do sada, da se vole i vesele i da traže spas i radost.
Pjevanje se nastavilo u narednim pjesmama – ,,Uzalud pitaš”, ,,Ima ih”, ,,Ay Carmela”, ,,Apokalipso” i ,,Šejn”. Kraj koncerta obilježili su upaljeni mobilni telefoni čija su svijetla pravila male zvijezde u noći u pjesmi ,,Šal od svile”.
Program je zatvorio sastav iz Sinja ,,M.O.R.T”.
Nastupe je pratio muzičar Rambo Amadeus.
Večeras posjetioce na istom mjestu dočekuju ,,Four Blues Drivers” (20:30 – 21:45), ,,Galija” (22:00-23:15), ,,Psihomodo pop” (23.30:01:00) i ,,Autogeni trening (01:15-2:30).

This slideshow requires JavaScript.

Tekst i foto: B.R.

kud duga