DRUŠTVO SLAJDER

MR DRAGANA CELIĆ-BUŠKOVIĆ: Profesionalni razvoj nastavnika ključan za kvalitet nastave

 

 

Dugogodišnji rad u školi i stečeno dragocjeno  radno iskustvo, bili su najjača motivacija Mr Dragani Celić-Bušković da, kako kaže, ,,napravi iskorak prema instituciji koja ima vodeću ulogu u obrazovnom sistemu” i  obavlja poslove samostalne savjetnice i prosvjetne nadzornice za Hemiju u Zavodu za školstvo. Za naš portal govori o ranijem iskustvu rada u učionici, prenošenju znanja na učenike i, sada, na nastavnike, o ključnoj ulozi nastavnika u realizaciji časa, te naporima koji se ulažu u proces osavremenjivanja nastave.Dodaje da se njen posao u segmentima prepliće i sa privatnošću jer ima kćerku Katarinu koja ide u sedmi razred, pa obrazovni sistem posmatra i iz ugla roditelja.

– Nakon završenog PMF-Odsjek za Hemiju moja prva stepenica rada u obrazovnom sistemu bila je Gimnazija u Danilovgradu što smatram privilegijom jer sam prva radna iskustva ovog veoma složenog i odgovornog posla sticala okružena sjajnim i veoma uspješnim generacijama. Mnogi od  njih  rade danas na veoma odgovornim i značajnim radnim mjestima. U istom periodu bila sam angažovana  kao saradnik  predavač u SSUP.  Nakon danilovgradske Gimnazije uslijedio je prelazak u JU Stručnu medicinsku školu u Podgorici i dugogodišnji rad na poslovima i zadacima profesora Hemije i Medicinske biohemije. U tom periodu uspješno sam završila i magistarske studije-priča Dragana Celić-Bušković.

Posao savjetnice i prosvjetne nadzornice u Zavodu ostavlja prostor  da, kako kaže, kroz istraživačku, savjetodavnu i razvojnu djelatnost, ima mogućnost da znanjem, vještinama i kompententnošću doprinese unapređenju obrazovno-vaspitnog rada. Jedan od segmenata njenog sadašnjeg posla je analiza časova, a ključnu ulogu u realizaciji časa, kaže, ima nastavnik.

-U kojoj mjeri je nastavnik obučen za posao koji obavlja, koliko poznaje predmetni program, koliko je posvećen profesionalnom razvoju, kakav je njegov odnos sa učenicima, koliko svojim ponašanjem i odnosom prema poslu doprinosi ugledu struke, su indikatori kvaliteta nastavnika. Osavremenjivanje nastave  korišćenjem različitih metoda i oblika rada, korišćenje različitih tehnika ocjenjivanja, individualni pristup talentovanoj djeci kao i djeci koja zaostaju u savladavanju nastavnog gradiva, su neki od indikatora kojima se pri analizi mjeri uspješnost časa-navodi naša sagovornica.

Ona ukazuje na to da se značajni napori ulažu u poboljšanje kvaliteta vaspitno-obrazovnog rada i osavremenjivanje nastave, ali da su učenici ipak preopterećeni nastavnim sadržajima.

-Naši učenici uče puno predmeta i nastavnih sadržaja u toku školovanja, a malo od toga nauče. Znanja sa kojima izađe većina učenika nakon srednje škole  najčešće nijesu primjenjiva u praksi.Nastava se često svodi na reprodukciju pisanih sadržaja udžbenika.Malo pažnje se poklanja opterećenosti  učenika, njihovoj  profesionalnoj orjentaciji  i daljem usmjeravanju nakon završene osnovne i srednje škole. Svjedoci smo mnogobrojnih reformi  u obrazovnom sistemu koje su dale izvjesne pozitivne pomake, ali smo takođe svjesni da ima još dosta posla i rada na njegovom unapređenju.Boljem kvalitetu obrazovno-vaspitnog rada može doprinijeti dosljedna primjena reformskih zahtjeva a posebno onih koji se odnose na kontinuiran profesionalni razvoj nastavnika, unapređenje predmetnih programa i bolje opremljenosti škola nastavnim sredstvima, a posebno informacionim tehnologijama-navodi naša sagovornica.

Dragana Celić-Bušković kaže da je ,,dobra organizacija osnov svega”, te usvajajući ovo ,,pravilo” uspijeva da uskladi profesionalne i private obaveze.

-Privatni život svakog od nas je kultura življenja koju sami kreiramo shodno svojim potrebama i mogućnostima.Privatnost i posao se kod mene u nekim segmentima prepliću. Posao kojim se bavim zahtijeva stalno učenje i edukacije po mnogim pitanjima.Taj rad na sebi me ispunjava i daje pečat ličnog zadovoljstva. Puno sam posvećena kćerkinom razvojnom putu, pa dosta aktivnosti usmjeravam na vaspitanje i stvaranje vrednosnih stavova kod nje.Pokušavam da zadržim sve ono što je dobro iz tradicije i prihvatim sve što je pozitivno u nekim novim modnim trendovima-kaže Dragana.

Rođena je u Beranama, odrastala u porodici sa roditeljima, sestrom i dva brata, uporedo sa osnovnom pohađala je i muzičku školu, pa gimnaziju kao jedan od dva učenika koji su dobili diplomu Luča 1, i dobijala sugestije od oca koji je bio javni  tužilac, da upiše prava…Odlučila je i tada da slijedi sopstveni izbor i izabrala da izučava prirodne nauke.

-Cilj svakog roditelja je da njegovo dijete postane samostalna, stabilna i zdrava ličnost. Sve aktivnosti u vaspitanju djece treba usmjeriti na podršku, nenametljivo usmjeravanje, uzimajući u obzir djetetove sposobnosti i interesovanja. Ne treba zaboraviti kritiku i kaznu ako to situacija zahtijeva. Danas imamo popustljive ili previše zaštitnički nastrojene roditelje, ali i one koji previše zahtijevaju sa svojim roditeljskim ambicijama. Smatram da nijedan od ovih ekstrema nije dobar, a upravo ključnu ulogu u vaspitanju djece imaju roditelji-ističe naša sagovornica.

V.T.

Foto: B. Šekularac/Privatna arhiva

One Response to MR DRAGANA CELIĆ-BUŠKOVIĆ: Profesionalni razvoj nastavnika ključan za kvalitet nastave