ART SLAJDER

SPOJ RAZLIČITIH KULTURA U KIC-U: Održan gala koncert ,,Tradicija plesa i muzike u centralnoj Evropi“

Gala koncert međunarodne manifestacije „Tradicija plesa i muzike u centralnoj Evropi“ održan je sinoć u Velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović“ u Podgorici, u sklopu Kulturne platforme centralne Evrope i uz podršku KIC-a. Ova kulturna platforma pokrenuta je u Beču 2001. Njome sada predsjedava Mađarska, a za cilj ima prezentaciju kulturnih vrijednosti tog dijela Evrope.
Publika je tako bila u prilici da vidi spoj kultura Češke, Slovačke, Mađarske, Poljske, Austrije, a kao specijalni gost nastupio je Folklorni ansambl KIC-a ,,Budo Tomović“.
Veče su otvorili predstavnici Češke – ,,Tomaš Kočko & orchestra“ sa plesačima koji su izveli tradicionalne plesove te zemlje. Publika je čula kako to zvuče tradicionalni narodni češki instrumenti. Zanimljivo da ovaj bend spaja rok, metal, narodnu muziku i džez, a sve to prepoznato je u Evropi tako što su njihovi albumi ,,Poplor“ i ,,Velesu“ nekoliko mjeseci proveli na Evropskoj top-listi svjetske muzike gdje su svrstani među 20 najboljih izdanja.
Ljepotu slovačkog folklora prikazao je nagrađivani cimbalista Vladimir Homola. On je izveo numere iz centralnog, zapadnog i istočnog dijela ove zemlje i pokazao zašto mu je, pored učešća u priznatim sastavima SLUK i ,,Lučnica“, dodijeljena čast da nastupi sa Državnom operom u Banjskoj Bistrici u kojoj je rođen, zatim Narodnom pozorištu u Đeru i Segedinu i Državnoj operi u Budimpešti. Mađarsku je predstavio nagrađivani ,,Zagyva banda“. Ovo je jedan od najaktivnijih bendova koji sviraju narodnu muziku u Mađarskoj, a autentičnost ove zemlje predstavio je kroz ,,tančaz“, muzičku metodu priznatu od strane Uneska. Publika je uživala i svako izvođenje pozdravljala aplauzom.
Poljsku kulturu, tradiciju žive muzike za ples regiona Kjelce prikazali su članovi benda ,,Tegie Chlopy“.
– Ovaj nastup je unikatan. Može se izvoditi u Podgorici, Varšavi, Brazilu, Njujorku, bilogdje. Ovo je tradicionalna muzika iz centralne Poljske. Neke kompozicije koje izvodimo datiraju iz 17. i 18. vijeka, a neke iz perioda prije Drugog svjetskog rata – pojasnila je publici članica benda Maniuča Bikont.
Oni su tako, uz plesni par, pokazali kako to zvuči ,,klop“, tradicionalna seoska muzika za ples, nalik mazurki, u trodjelnom taktu.
Predstavnici Austrije Agnes Palmisano i Andreas Tojfel oduševili su posjetioce ovog gala koncerta. Palmisano je pokazala svu raskoš bečkog dudelna, spoja jodlovanja i kolorature, ujedno Uneskove nematerijalne kulturne baštine Austrije, svojim glasom. Podsjetimo, ova umjetnica pjeva u kabareima, operetama, operama i pozorištu. Tojfel je priznati austrijski izvođač klasične muzike, a Palmisano je, kako je ona otkrila publici, pratio na harmonici koju je naslijedio od prababe, a koja je stara sto godina. Objasnila je da u ovoj muzici ima puno emocija, ali da Austrijanci nikada ne plešu.
– Više volimo da odemo u lokalne taverne i pijemo lokalno vino. Mnogo pjesama smo ispjevali o domaćem vinu, jer ga volimo – rekla je Palmisano i zapjevala pjesmu o vinu.
Koncert su igrama iz Crne Gore i Vrsute zatvorili članovi nagrađivanog Folklornog ansambla KIC-a ,,Budo Tomović“ nastupivši u originalnim narodnim nošnjama i tako publici i gostima iz diplomatskog kora prenijevši djelić bogate kulture naše države.
Program je vodila Elida Korać.
– Dosadašnjim učešćem u programima Centralnoevropske inicijative Crna Gora je pokazala posebnu zainteresovanost za razmjenjivanjem raznih iskustava sa državama koje pripadaju ovoj geografskoj cjelini. Ne treba posebno podsjećati koliko prošlost, ali i sadašnjost i društveno-političke okolnosti obavezuju na saradnju naroda centralne Evrope. Naročito kada se ima u vidu da većina država ovog regiona dijeli slična istorijska iskustva kroz koja su se odvijala i intenzivna kulturna prožimanja. Upravo se zbog toga na polju kulture mogu iznaći razni modeli saradnje koji mogu pospješiti saradnju i u drugim oblastima – istakao je državni sekretar Ministarstva kulture Dražen Blažić.
Ambasador Mađarske u Crnoj Gori Nj.E. Jožef Neđeši kazao je da Mađarska usko sarađuje sa austrijskim, češkim, poljskim i slovačkim kolegama i da su njihove aktivnosti posebno usmjerene na zapadni Balkan koji je od velikog značaja za Mađarsku.
– Iskreno se radujem da je bilateralna saradnja između Mađarske i Crne Gore odlična, a to važi i za oblast kulture. Mađarska će nastaviti da podržava Crnu Goru na putu evropskih integracija baš kao i u slučaju drugih država u regionu. Takođe želim da promovišem regionalnu saradnju u različitim oblastima, jer vjerujemo da to može biti od velike koristi za države zapadnog Balkana – rekao je Neđeši.
Direktorica KIC-a „Budo Tomović“ Snežana Burzan naglasila je da se Podgorica vjekovima diči multietničkim i multikulturalnim skladom.
– U ovom 21. vijeku, vijeku tehnologije, društvenih mreža, otuđenja i često potrage za smislom, zbilja me čini srećnom što je večeras Velika sala KIC-a puna. Lijep je i povod – promocija tradicije i običaja naroda koji žive u centralnoj Evropi i njeguju, prkoseći aktuelnim trendovima i globalizaciji, očuvanje drevnih, iskonskih vrijednosti i čovjeka i naroda, koje prevazilaze i vrijeme i granice – istakla je Burzan.
Tekst i foto: B.R.

kud duga