NAŠE PRIČE

PODGORIČANIN SAVA RAZIĆ IGRA KOŠARKU U ITALIJI: Da bi neko bio dobar košarkaš mora biti dobar čovjek

Mladi košarkaš Sava Razić na italijanskim košarkaškim terenima privlači pažnju javnosti. Talentovani Podgoričanin igra u klubu ,,Lions Basket Bisceglie” i pokriva pozicije bek šutera ili krila, a biti dobar u ovom sportu, sudeći prema njegovim riječima, nije nimalo lako.

Koliko je, zapravo, potrebno uložiti truda i posvećenosti da bi se postigli željeni rezultati u košarci jasno pokazuje Sava kroz priču o tome kako protiče njegov radni dan. Budi se u sedam sati, u osam već ima šuterski trening koji traje do ‪10:30. Nakon toga kasnije slijedi ručak i odmor ‪ do ‪15:30.

-U teretanu idem u ‪16:00 posle čega imamo timski trening ‪od 17:00 do 19:00. Večera je oko ‪20:30, imam prostora za slobodno vrijeme i onda slijedi spavanje oko ‪23:30 – navodi on.

Počeo je da trenira košarku sa sedam godina i to u košarkaškom klubu ,,Fair Play” u Podgorici. Tada je, kako se prisjeća, klub vodio trener Marko Kokotović. Ističe da su mu, naravno, otac Vidak i stric Nebojša najveći razlozi zbog čega je, zapravo, počeo da se bavi ovim sportom.

-Tako sam od  njih sigurno naslijedio neke talente. Oni su od tada moja najveća podrška uz moju majku Mariju, koja je pored televizije, aktivna u fitnesu više od 25 godina – priča Sava.

Sudeći prema njegovim riječima, nikada neće zaboraviti 2015-2016.godinu kada je imao svega 15 godina. Tada je dobio poziv da igra u italijanskom timu ,,Ciletno Basket Agropoli “.

– Taj tim je sastavljao ekipu koja se takmičila u takozvanom ,,DNG” ( najveći rang mlađih liga u Italiji ). U prvoj godini se nisam takmičio, jer sam bio premlad, ali sam sljedeće godine bio jedan od protagonista i tada sam shvatio da bi košarka mogla biti moja profesija – navodi naš sagovornik.

Kako danas igra za klub ,,Lions Basket Bisceglie “on ističe da je za taj angažman najviše zaslužan njegov veliki prijatelj Piero Donzelli.

– A i uz njega moj menadžer Luigi Continolo. On me je spojio sa čelnicima kluba koji su pokazivali veliki interes i na kraju smo došli do dogovora. Sve se dogodilo veoma brzo,  što dokazuje njihovu profesionalnost, kao i ineresovanje i sa njihove i sa moje strane – priča Sava.

Kada je došao u ovaj klub priznaje da je imao malo brige kako će ga prihvatiti igrači, jer su dosta stariji od njega i imaju mnogo više iskustva. Dokazali su, međutim, navodi on, da su mnogo dobri saigrači i prijatelji.

– Sjajno su me prihvatili u svakom smislu – kaže on.

Početak sezone je, dodaje Sava, sjajan za njegov klub. Imaju, kako kaže, skor od četiri pobjede i jednog poraza, a  trenutno su na drugom mjestu.

– I ne mogu biti srećniji – kaže on.

Kako kaže, da bi neko bio dobar košarkaš mora, prije svega, biti dobar čovjek, jer smatra da jedno bez drugog ne može.

– Moraš biti spreman i na velika odricanja, porodica je daleko… Moraš puno, puno da radiš na sebi da bi bio dobar, da bi napredovao, da bi bio bolji. Obavezan je i društveno korisni rad, pomaganje ugroženima, zajednici, promocija sporta među najmlađima. Uvijek može bolje… Ostaje posljednje a i najteže da sve to što si radio i učio pokažeš na terenu. Vrhunski igrači su uvijek spremni i koncentrisani bez obzira na bilo kakve prepreke – priča naš sagovornik.

U košarci mu se najviše dopada nadmetanje, takmičenje sa ostalima, pomijeranje sopstvenih granica. Sve to ga,ističe on, ujedno i motiviše da radi više.

-Naravno da i uz to slijedi upoznavanje ljudi, prijateljstva. Jezik koji sada govorim kao maternji, predivna zemlja koju sam zavolio mnogo, njihova kuhinja( zavolio sam uz njih i da kuvam), putovanja, drugačiji sistem školovanja…Sve su to stvari koje sport može da donese – navodi on.

U svijetu košarke mu je, kako kaže, uzor još od malih nogu Dražen Petrović.

-Moj stric, nekadašnji reprezentativac i otac pričali su mi mnogo o njemu (stric Nebojša je bio Draženov saigrač u Ciboni, sezone 1986-1987), koliko je radio, koliko se žrtvovao za ovaj sport. Svijet košarke i sve ljude koji su ga znali, voljeli, poštovali,  njegov odlazak zabolio je mnogo – priča Sava.

Naš sagovornik planira i u budućnosti da nastavi da radi na sebi i da se trudi maksimalno što može i da uživa u ovom sportu. Uz sport, želi i da studira pravo u Italiji.

– Naravno da mi je jedan od ciljeva i da igram u najjačim ligama – zaključuje naš sagovornik.

N.Đ.

Foto: Privatna arhiva