ART SLAJDER

POČEO LAKE FEST: Publika i izvođači razmijenili dobru energiju

Kolašinski sastav ,,Rudolf” otvorio je sinoć osmo izdanje Lake festa.
– Hajde, izlazite, mi smo došli – pozvala ih je na binu malobrojna ali vrlo raspoložena grupa posjetilaca.

Razdragana ekipa pratila je nastup grupe Rudolf

Hvala vam, mnogobrojna publiko, uzvratio je pjevač i gitarista Bojan Minić.
Odsvirali su set ispunjen autorskim numerama. Na kraju ih je publika uzaludno zvala na bis, ali moralo je da se krene kako bi sljedeći izvođač zauzeo svoje mjesto na bini.
– Utisci su nevjerovatni. Nama je ovo, što kažu kod nas u Crnoj Gori, prvina da nastupamo na ovakvom festivalu. Uvijek je hendikep kad nastupa neko prvi, ali, bilo je dovoljno ljudi, bila je odlična atmosfera. Mislim da smo i mi odradili to što je do nas bilo, zvuk je odličan – prenio je utiske za MNE magazin Bojan Minić.
Specifičnost kantautorstva donijela je na scenu Lake festa Barbara Munjas iz Hrvatske. Kraj svake numere pratio je aplauz publike.
– Svidjelo mi se jako. Super je bilo. Da li bilo tu pet ljudi, deset, 50, sto, hiljadu, važno je da oni osjete tu tvoju emociju, da osjetiš da su se povezali sa tobom i ti sa njima, a ja sam to ove večeri osjetila – kazala je Barbara Munjas za novinare nakon nastupa.
A onda su se na binu popeli članovi sastava ,,Orthodox Celts”. Kao i uvijek, atmosfera je bila odlična.
– Dobro veče, jezeraši! Ima vas, koliko, 500? Hajde da napravimo dil. Mi ćemo da sviramo ko da je pred nama pet hiljada ljudi, a vi ćete da pjevate ko da vas ima 50.000. Da vas čujem?! Čestitam, dobili ste najbolju svirku ,,Kelta” ikada! – poručio je pjevač Aleksandar Petrović aka Aca Seltik.
Publika se veselila, skakala, pjevala, plesala, širile su se irske zastave, poneko je obukao  dres Seltika za ovu priliku i obojio kosu u zeleno. Na bimu su se ređale slike njihovog nedavnog puta u Irsku gdje su prvi put nastupili.
,,Kelti” su ljubav publike na Lake festu uzvratili ljubavlju i dobrom energijom. Publika je pjevala i skakala uz ,,Rocky road to Dublin”, ,,One”, ,,Irish rover”, ,,I wish you the very worst”, a šutka se desila na ,,The real me”.

– Danas smo, dok smo šetali Nikšićem, utvrdili konsenzusom jednu stvar – imate najljepše žene u bivšoj Jugoslaviji -otkrio je Petrović, a publika to pozdravila vriskom oduševljenja.
Nakon nastupa za MNE magazin  Petrović je rekao da će ovaj nastup ,,Kelta” pamtiti po tome ,,što je ovo prvi Lake koji smo počeli po danu, što se publika bukvalno upetostručila od prve do posljednje pjesme i po tome što smo mi toliko tvrdoglavi magarci da smo stvarno odlučili da odsviramo ovaj koncert kao da smo na Vembliju i vidjeli ste kako je ispalo.”

,,Perper” je donio mirniji zvuk već sa prvom pjesmom ,,Ljubav”.
– Nadam se da ćete se lijepo zabavljati ovih nekoliko dana. Mjesto je fantastično, uživajte, pjevajte sa nama – rekao je pjevač Nikola Radunović.
Uslijedile su numere ,,Rođeni u tunelu”, ,,Dobrovoljac”, ,,Medena”, ,,Golub za 086”, ,,Sex”, ,,Četiri ljeta, četiri zime” i druge. Pjevala je publika, a najveće emocije došle su sa posljednjom numerom ,,Goro moja”.
Podsjetili su i na to da su stihove Miladina Šobića, uz njegovu dozvolu, stavili u pjesmu ,,Kome dolaziš u san” i zamolili za aplauz za nikšićkog kantautora.
– Fenomenalno je bilo. Očekivali smo da se mi lijepo zabavimo, ali, prije svega, da ljudi uživaju, a vidio sam po pjevanju i ponašanju da su stvarno uživali – kazao je Radunović nakon koncerta u razgovoru sa novinarima.
Mostarski bend ,,Zoster” je pokrenuo pubilku na ples i pjevanje dobro poznatim pjesmama sa snažnom porukom, od ,,Sve čega nema” do ,,Gavrila”, a sama je počela i s pjevanjem numere ,,Ko je jamio…”.
– Nikšiću, Nikšiću, hvala vam, mi se ovdje osjećamo kao kod kuće, možda malo i previše – kazao je publici pjevač Mario Knezović.
Uživali su oni na bini, a s njima i publika. ,,Američki film” ostavili su za kraj.
– Ljubav sa nikšićkom publikom je uzajamna. To je publika koja te nosi, diže. Doživjeti ovo je stvarno vrhunski. Radiš muziku iz srca, a onda dočekaš ovakvu nagradu. To je prelijepo – istakao je Knezović u razgovoru s novinarima nakon nastupa.
Donošenje pjesama sa snažnom porukom nastavio je i sljedeći bend, novosadski ,,Ritam nereda”. Na Lake fest je donio tvrd zvuk. Publika je skakala, horski pjevala, bilo je tu šutke i bakljade uz numeru ,,Hiljade”. Širio se transparent na kojem je pisalo ime benda, a bilo je i onih na čijim je majicama pisalo ,,Ritam nereda”.
– Malo je riječi koje želim da kažem svaki put – obratio se ovim riječima nikšićkoj publici basista i pjevač Boban Petronić.
On je pred nastup, takođe, govorio da se u Nikšiću osjeća kao kod kuće.
– Postoje dva, tri grada u staroj Jugoslaviji u kojima se osjećamo stvarno kao da smo kući. Jedan od njih je Nikšić, tako da obožavamo da dođemo ovdje. Sve nam je super, grad, Krupac, publika, razglas, organizacija, sve na savršenom nivou. Ovaj festival je drugačiji od svih – rekao je Petronić.
Glasovi, transparent sa imenom benda, marame preko pola lica i majice na kojima piše ,,Iskaz” bili su spremni, pa je koncert mogao da počne. Upravo ,,Iskaz” je zatvorio prvo veče energičnim izvođenjem autorskih angažovanih numera.
– Blagosloveni smo da smo ovdje sa idolima – rekao je Zoran Stefanov, a na bini se pojavio i sa njima zapjevao Boban Petronić iz ,,Ritma nereda”.
,,Da vas čujem!”, čulo se iz grla Stefanova, a kada je publika uzvratila, rekao je:
– Bravo, Nikšić, zato volimo da dođemo ovdje.
Tekst i foto: B.R.

kud duga