ART SLAJDER

ZAVRŠEN JE BEDEM FEST: Pobijedila je muzika, veče obilježili posebna energija, publika, bakljade i bisevi

Sinoć je završeno  deveto izdanje Bedem festa. Nikšić je u ova tri dana pokazao da je grad rokenrola i grad s dušom. Ono što odlikuje Bedem fest jesu upravo ta duša i izvođači koji šalju svojom muzikom snažne poruke.
Tako je bilo i sinoć. Bilo je to veče posebne publike i posebne energije svakog izvođača.
Pobjednički sastav subotičkog festivala ,,Omladina“, ,,Ki“ iz Kumanova, otvorio je veče čvrstim zvukom i autorskim pjesmama s porukom. Kraj svake numere bio je ispraćen aplauzom publike i pozivom na bis. Želja publike je uslišena i četverac se vratio na scenu da odsvira još jednu pjesmu.
Kaliopi se potom na binu popela uz predivno izvođenje pjesme ,,Zajdi zajdi“ i vrisak publike. Pjevanje publike počelo je sa narednom pjesmom ,,Probudi me“ i nije stajalo. Ono što jeste stalo u dva sata nastupa jesu emocija i nevjerovatna energija. ,,Volimo te“, govorili su joj iz publike. ,,Volim i ja vas“, uzvraćala je Kaliopi. Nakon pjesme ,,Probudi me“, prisjetila se ,,legendarne ’86, ’87. kad je vladao najbolji rokenrol u istoriji one Jugoslavije.“ Tada je, dodala je, objavljen album ,,Rođeni“, i zapjevala numeru ,,Nebo mi sja“, koju je napisao njen bivši suprug Romeo Gril.
– Ja sam vam primjer kako morate ostati u dobrom odnosu s bivšim – rekla je Kaliopi.
Potom je, ugledavši u publici superfinalistkinju ,,Pinkovih zvezdica“ iz protekle sezone, Katarinu Radulović, istakla da je to veoma talentovana djevojčica i da joj posvećuje pjesmu ,,Ljubi me“.
– Najveća moja balada je ,,Bato“, to vam ne diram, to je vaše, a ova je moja najdraža – kazala je Kaliopi i zapjevala ,,Znam da te volim“.
Za sve ,,majke koje imaju sinove od 25 do 27 godina“ otpjevala je ,,Mrvicu“, za sve ,,koje nisu više s nama, a ostavile su dubok trag“ namijenila je numeru ,,Dona“, dok je svima onima kojima je rođendan bio te večeri, 5. avgusta, poklonila istoimenu pjesmu.
– Hvala vam što mi dozvoljavate da budem svoja među svojima. Narod ovdje razumije i zna šta je lijepo – poručila je Kaliopi poklonivši publici predivno izvođenje pjesama ,,Kaleš bre Anđo“ i ,,Hallelujah“ koju je publika otpjevala sa njom, baš kao i numeru ,,Makedonija“.
Podsjetila je i na to da je pra pradjed s majčine strane iz Crne Gore.
– Doživjeli smo svuda svakojakih stvari, ali ovako ludu rokenrol publiku nigdje. Bravo, ljudi! Vi ste posebna publika – kazala je Kaliopi.
,,Vučicu“ je ostavila za kraj, a onda je publika pozvala na bis. Popela se sa bendom i direktorom Festivala Petrom Šundićem i otpjevala ,,Crno i belo“, dok su je u numeri ,,Rođeni“ pratili publika i bakljada sa vrha tvrđave.
– Izuzetno mi je teško da govorim, zato što ovo je kao kad izađete iz bioskopa i gledate neku dobru dramu, neki snažni film i onda vas neko pita: ,,I, kako je bilo?“. Ova publika ne da je posebna, nego je izuzetno zahtjevna. Ona apsolutno zna što hoće i strpljivo te čeka da joj daš svoj maksimum. Ova publika ima istančani ukus, dobro zna što je dobra muzika. Moje ime je utisnuto kao neki simbol za nešto što vrijedi, ali moram priznati da se iznova moram tim ljudima potvrditi – prenijela je utiske nakon nastupa Kaliopi u razgovoru s novinarima.

Na pitanje MNE magazina ,,Romeo Gril donio je i Vama i nama kao publici prelijepe pjesme. Koja Vam ja najdraža?“, odgovorila je:
– Sve su mi pjesme drage. Mislim da, pored ,,Bato“ koji je naročito drag, smatram ga životnim hitom, tu je ,,Vučica“, ,,Crno i belo“, tu su mnoge. Postoje pjesme koje uopšte nisu toliko popularne, a koje ja volim. Evo, ja sam otpjevala dvije balade ,,Znam da te volim“ i ,,Nebo mi sja“ koje smatram da su ostale neopravdano u nekoj sjeni, a zaslužuju više. Pjesme su nešto što je definitivno kao moja porodica i kad ih raspoređujem na koncertu, najteže mi je kad mi neka od njih otpadne, jer velik je repertoar.
,,Obojeni program“ donio je, takođe, neku novu energiju i poruku. Publika je pjevala iz sveg glasa i skakala, organizator Petar Šundić napravio je bakljadu ispred bine, ograda se tresla od siline energije koju su posjetioci iz prvih redova pružali. ,,Obojeni program“ je, takođe, pozvan na bis gdje su odvirali dvije numere.
Grupa ,,Repetitor“ prvi put otkako je Bedem festa stala je na ovu binu. Bio je to nevjerovatan nalet energije, od benda i publike. Pjevač i gitarista Boris Vlastelica nekoliko puta silazio je među publiku da im zasvira. Basistkinja Ana-Marija Cupin, bubnjarka Milena Milutinović i on slali su putem pjesama snažne poruke. Ovaj nastup, takođe, pratili su bakljada i poziv na bis. Nakon nastupa članovi grupe dijelili su majice sa imenom benda i ploče publici.
Deveto izdanje ,,Bedem festa“ odličnim, energičnim setom, zatvorio je DJ Iron.
Petar Šundić u razgovoru s novinarima sumirao je utiske.
– Ovdje je toliko mladih ljudi bilo prethodnih 15 dana. Ta energija, to je fenomenalno. Živjeti za ideju, ideal, stari grad bedem, muziku i dobre stvari, ja sam stvarno ponosan. Nešto se desilo u vazduhu da Bedem fest polako postaje, ne u samom kontekstu izvođača, mirotvorac. Pobijedila je mladost, pobijedili su mladi ljudi, koji su postavili neke standarde u organizacionom smislu – rekao je Šundić.
Što se tiče desetog, jubilarnog izdanja, nije želio ništa da otkriva, već je istakao da je bitno da se radi, stvara i kreira, te da stari grad bedem mora da živi tokom cijele godine.
Tekst i foto: B.R.

kud duga