ART ART_IZDVOJENO

,,JESENJIN” PREDSTAVIO NOVI SPOT: ,,U nitima sna“ priča o gubitku (video)

Promocija šestog singla i spota podgoričkog sastava Jesenjin „U nitima sna“ održana je danas u Multimedijalnoj sali KIC-a „Budo Tomović“ u Podgorici.
Kompozitor pjesme je osnivač i klavijaturista grupe Igor Perović, dok je tekst pisala pjevačica sastava Svetlana Kalezić – Radonjić.
Spot je snimljen na nekoliko lokacija u Podgorici i za njegovu realizaciju zaslužni su Igor Perović, basista Slaven Ivanović i frontmen grupe ,,Crveno i crno“ Mihailo Miha Radonjić. Na spotu se kao gost pojavljuje gitarista Isidor Gajević.
– Pjesma je nastala u pauzama uvježbavanja za nastup tadašnje grupe ,,Krug“ u prostoriji iza sale za priredbe Studentskog doma. Sjećam se da sam imao motiv koji sam uvježbavao i Svetlana je rekla: ,,Kako je to lijepo, mogla bi da se napravi pjesma.“ Od tog motiva je nastao početak strofe ,,Kuda iz ove tišine.“ Nadograđivana je i tekstualno uobličena tek 2012. godine i to je bila prva pjesma koju smo unijeli Svetlana i ja u ,,Jesenjin“, a ujedno i prva koja je označila početak naše autorske saradnje – kazao je Perović.
Dodao je da su odlučili da je ne promovišu kao prvu zbog toga što su mislili da ima umjetničku težinu na koju su morali da naviknu publiku.
Kalezić – Radonjić rekla je da pjesma govori o prolaznosti života, o ,,gubitku onih koje smo voljeli i o bolu koji se zbog toga osjeća“.
– S jedne strane, ako bi se čovjek bavio saopštavanjem ili verbalnim uobličavanjem svog bola u trenutku dok je taj bol gorući, on vjerovatno ne bi mogao izraziti ništa. Ali, nakon određene vremenske distance, sagleda se određena emocionalna, hajde da kažemo obogaćenost, ne bih to nikako nazvala opuštenošću zato što u suštini u svakoj smrti postoji klica nekog novog života. Ako ničeg drugog, onda novih onih koji su tu smrt preživjeli, koji nastavljaju dalje. Tako da je, sjedne strane, vrlo emotivno, s druge strane, vrlo ljekovito – istakla je Kalezić – Radonjić.

Kadar iz spota

Mišljenja je da ,,vrlo često izbjegavamo da se suočavamo s prošlošću“.
– U jednom trenutku svi smo mi izgubili nekoga koga smo veoma voljeli i ti ožiljci, nakon određenog vremena, kad čovjek pregrmi ono najteže, postaju blagoslov – kazala je Kalezić – Radonjić.
Slaven Ivanović podsjetio je da je Mihailo Radonjić uradio prvi dio spota i kadrove sa Svetlanom Kalezić – Radonjić.
– Poslije stupamo Igor Perović i ja. Na licu mjesta nam se jednostavno rode ideje i onda se sve to nasnimi i dogovorimo mjesta da sve to završimo. Ja i on funkcionišemo na tom planu veoma dobro, razumijemo se u svim fazama. Najteži dio je sklopiti čitavu priču kao cjelinu. Tu je bilo baš dosta posla za ovaj spot, zato što morali smo da taknemo srž. Zadovoljni smo tim što smo uradili i nadamo se da će ostali shvatiti koliko je truda uloženo u ovaj spot – rekao je Ivanović.

Medijatorka promocije bila je novinarka Marija Vasić.
Podsjetimo, bend ,,Jesenjin“, osnovan 2013. godine, čine još pjevačica Milena Janković, bubnjar Nikola Zdravković, te, odnedavno, gitarista Stefan Borko Rakočević. Afirmaciju na muzičkoj sceni Crne Gore stekli su rok zapaženim pjesmama „Zauvijek i još jedan dan“, „U Predvorju od Oblaka“, „Čempresi“, „Sreća“ i „Ona te ne voli“, te brojnim nastupima uživo.
Kalezić – Radonjić je otkrila da Perović priprema nove pjesme u kojima će pjevati i Milena Janković.
Bend će nastupiti na Gitarijadi u Podgorici 22. juna.
Tekst i foto: B. R.

kud duga