ART SLAJDER

MNE MAGAZIN NA KONCERTU ,,SCORPIONS-A” I ,,DIVLJIH JAGODA”: Priredili koncert za pamćenje u ,,Štark areni“

Foto: Antonio Ahel ATA Images

Grupe ,,Scorpions“-i i ,,Divlje jagode“ i publika u ,,Štark areni“ u Beogradu disali su sinoć kao jedno. Pjevalo se iz sveg glasa, iz srca i duše, tresle su se tribine od siline skakanja i poziva na bis. Bilo je to još jedno nezaboravno veče.
Ono što je publika imala priliku da čuje bila su dva izvanredna benda. ,,Divlje jagode“, koje traju 40 godina i ,,Scorpions“-e koji svoju muziku pronose svijetom 53 godine.
,,Divlje jagode“ bile su, pored odlične svirke, pune iznenađenja.
– Ove godine slavimo prvih 40 godina. Nije bilo lako, ali idemo dalje – rekao je frontmen grupe Sead Zele Lipovača i najavio prvog pjevača ,,Divljih jagoda“ Anta Tonija Jankovića.
Njegov izlazak publika je pozdravila gromoglasnim aplauzom i upaljenim telefonima s prvim taktovima numere koju je zapjevao – ,,Jedina moja“.
– Drago mi je da sam tu sa svojom ekipom – kazao je Janković nakon izvođenja pjesme.
Janković, koji će biti dio ove turneje i gost na novom albumu ,,Divljih jagoda“, otpjevao je potom ,,Krivo je more“.
Ređali su se hitovi ,,Kap po kap“, ,,Motori“, ,,Metalni radnici“, ,,Šejla“, dok je publika neumorno horski pjevala i bilježila trenutke mobilnim telefonima.
Nastup je završen pjesmom ,,Divlje jagode“.
Sadašnji bend čine Zele Lipovača, Livio Berak, Damjan Mileković, Damjan Deurić i Emil Kranjčić.

Ruke i mobilni telefoni ostali su visoko podignuti u vazduhu i kada se zavjesa s natpisom ,,Scorpions, Crazy World Tour“ spustila i kroz dim, uz taktove numere ,,Crazy world“, počeli da izlaze članovi benda Rudolf Šenker, Matijas Jabs, Pavel Mačivoda, Miki Di i Klaus Majne. Bio je ovo prvi put da nastupaju u Srbiji.
U narednoj pjesmi nastala je prava eksplozija oduševljenja kada se na bimu pojavila srpska zastava, uz pjesmu ,,Make it real“.
– Dobro veče, Beograde! Kako ste? – obratio se publici Majne na srpskom jeziku.
Nastavio je zatim na engleskom, rekavši da mu je žao što nisu mogli da dođu u decembru.
– Tu smo sada i ima da ,,rokamo“ – poručio je Majne, a potom zapjevao ,,Is there anybody there?“.

Foto: Antonio Ahel ATA Images

Uslijedile su ,,The Zoo“, u kojoj je Majne bacao publici bubnjarske palice, a onda su pokazali zašto postoje 53 godine u nevjerovatnoj gitarskoj solo dionici Šenker-Jabs-Mačivoda-Majne. Ovoga puta jedan posjetilac na kraju sola dobio je od Majnea i trzalice za gitaru. O ljubavi, zajedništvu, vjeri u sebe i tome kako su gradili karijeru kazali su pjesmom ,,We built this house“. Uslijedila je još jedna prelijepa solaža Matijasa Jabsa.

Foto: Antonio Ahel ATA Images

Publika je bila na nogama. Uslijedile su pjesme ,,Send me an angel“ i ,,Wind of change“, a onda je predstavljen bubnjar Miki Di koji je s njima od 2016. godine i koji je došao iz ,,Motorhead“-a. Upravo pjesmom ,,Overkill“ odali su počast pjevaču ,,Motorhead“-a Lemiju Kilmisteru koji je preminuo krajem 2015. godine. Uslijedila je nevjerovatna solaža na bubnjevima iznad bine, u vazduhu, Mikija Dija.
,,Miki, Miki“, klicala je publika dok su se tribine tresle od siline skakanja.

Foto: Antonio Ahel ATA Images

Toliko su članovi benda ,,pržili“, da je u narednoj pjesmi iz gitare Rudolfa Šenkera počeo da izlazi dim. Naravno, sve je to bio dio šoua.
Posljednju pjesmu u regularnom dijelu ,,Big city nights“ publika je, u 22.30 sati, dočekala s rukama u vazduhu, držeći ritam.

Foto: Antonio Ahel ATA Images

,,Scorpions“-i su dugo ostali na bini, pozdravljajući publiku i dijeleći trzalice i palice za bubanj. Ali, bila je uporna i publika, pa su izašli na bis. Kako su počeli koncert, tako su i bis – izlaskom iz dima. Moćan glas čovjeka koji je nekoliko sedmica ranije proslavio 70. rođendan Klausa Majnea zaorio se još jednom ,,Štark arenom“ u pjesmama ,,Still loving you“ i ,,Rock you like a hurricane“ koju je Majne otpjevao ogrnut srpskom zastavom koju mu je neko dobacio iz publike. Nije im ostala ,,dužna“ ni publika koja je obje pjesme podržala prelijepim horskim pjevanjem.

Foto: Antonio Ahel ATA Images

– Hvala, Beograde, volimo vas! Laku noć – pozdravio je Majne publiku u 22.50 sati.
Članovi benda još jednom su dugo ostali na bini, bacajući trzalice, palice, aplaudirajući publici koja ih je bezuspješno pozivala na drugi bis.

B.Radonjić

kud duga