ART SLAJDER

ART: Izložbom Maje Đurić otvoreno ,,Podgoričko kulturno ljeto”

Manifestacija ,,Podgoričko kulturno ljeto” otvorena je večeras izložbom ,,Odraz” autorke dr Maje Đurić u JU Muzeji i galerije Podgorice.
U odrazu Đurić našle su se mnoge ugledne ličnosti iz umjetničkog života Crne Gore, Boka, manastiri, pejzaži… Predstavljena je raskoš dvodecenijskog rada.
Uvodne tekstove kataloga potpisuju mr Selma Đečević i mr Luka Rakojević koji je bio zadužen i za sam koncept izložbe. Dizajn kataloga napravila je Jovana Milović.
Đurić je istakla da je sam proces pravljenja izložbe komplikovan, te da je umjetnik prilagođava prostoru.
– Kad je u pitanju neki umjetnik, on često mijenja koncept. Naravno, pred sam kraj izložbe se pokaje i kaže: ,,Što mi je to uopšte trebalo”, jer to zahtijeva veliku energiju – rekla je Đurić.
Na oko 50 izloženih potreta, objasnila je ona, ima puno ljudi koji više nisu među nama, koji su još rađeni na negativima.
– Ja sam osoba iz 19. vijeka, kao i ti negativi, i to naše druženje nije samo virtuelno, nije samo preko Facebook-a i Instagram-a – kazala je Đurić.

This slideshow requires JavaScript.

Otvarajući izložbu, sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada mr Nela Savković – Vukčević, istakla je da mediteransko plavetnilo na fotografijama Maje Đurić boja je za sve, ,,za nebesa, daleke planine, vodu, istinsku  svjetlost.”
– U tom iščitavanju vremena Maja Đurić doprinosi čuvajući gest, osmijeh i pogled.  Tu nevidljivu energiju i sve njene nijanse umjetnica alhemičarski pretvara u vidljivost i u stilu odraza, pogleda i slike, slike u slici, i manirom dobrog profesora bogati naš izvorni događaj u vječnost. Ona razumije mudrost riječi da niko nije svjetlost samo za sebe, pa čak ni Sunce. Tačka gledišta Maje Đurić je ljepota – kazala je  Savković- Vukčević.
Izložba će biti otvorena za posjetioce do 18. juna.

This slideshow requires JavaScript.

B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga