ART SLAJDER

BOŽO VREĆO, MARKO LOUIS I GAMP FOREST U KIC-U: Neka nova energija ispunila salu

Sam izlazak bosanskohercegovačkog izvođača sevdalinki Boža Vreća na Veliku scenu KIC-a ,,Budo Tomović“ sa crnogorskom kapom i odabir pjesme ,,Još ne sviće rujna zora“ za početak naslutili su da će ovo biti posebna noć.
– Dobro veče, voljena Podgorice. Sve vrijeme razmišljam koliko me ovaj grad voli i potvrđujem – Podgorica je broj jedan – kazao je Vrećo i zamolio publiku da zapjeva s njim ,,Da zna zora“.
Upravo u toj pjesmi pridružio mu se prvi gost, hercegnovski multiinstrumentalista Goran Milojević, poznatiji kao Gamp Forest.
U narednoj pjesmi za klavir je sjeo i drugi gost, beogradski kantautor Marko Stojanović, poznatiji kao Marko Louis. Dočekan uz ogroman aplauz, kazao je, aludirajući na nedavni samostalni nastup u KIC-u:
– Ja kao da nisam ni otišao odavde.
Uslijedile su ,,Kiša bi pala“ i ,,Sahtijan“, a onda i numera koju je posvetio majci ,,Lejlija“. Pjesma koja je, kako je rekao Vrećo, uvezala Marka Louisa i njega bila je ,,Pandora“ koja je ,,otvorila“ publiku i sala je bila ispunjena nekom novom energijom, zvucima i prelijepim glasovima Boža Vreća i Marka Louisa.
– U srcu ste mi i ovaj koncert zaista je poseban – kazao je Vrećo.
Sva ta ljubav i posebnost aktera na sceni i van nje, sinergija, koju je više puta pomenuo Vrećo, stala je u dva sata. Svi su se glasovi i zvuci i energije stopili u jedno i nastala je čarolija.
Vrećo  je obećao da će sljedeće godine održati dva koncerta, a onda premijerno predstavio nekoliko pjesama s predstojećeg  albuma koji će biti objavljen u junu.
Prva je bila ,,Sanjao sam“.
– Sanjao sam da sam prosjak u ulici tvojoj bez imena i broja… Sanjao sam kako pogled svoj od mene sklanjaš – riječi su ove prelijepe pjesme.
Vrećo je, osvrnuvši se na novi album, otkrio da će biti 17, 18 pjesama i rekao da je siguran da će se svako u nekoj pronaći.
Sljedeća premijerno izvedena numera s novog albuma bila je ,,Dragi“.
– Dragi,  ja bez tebe nemam sna, stigla sam do samog dna bez tvoje ljubavi. Dragi, ne mogu drugog voljeti, u tom paklu gorjeti, bez tvoje ljubavi – riječi su ove pjesme za koju je Vrećo kazao da je prva koju su snimili Marko Louis i on i iz prvog pokušaja.
Treća pjesma, koju je na kraju zapjevala sa Vrećom i publika, jeste ,,Jelenče“ u kojoj im se na sceni pridružio i Gamp Forest, a koja govori o prevari, laži, bolu i ,,kamenom srcu“.
Plesao je i pjevao Božo Vrećo s publikom uz ,,Crne oči“, a onda i uz ,,Pašanu“ u kojoj su se opet stopili glasovi Marka Louisa i njega. Bio je to koncert neke nove energije, spoj tradicije i modernog, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti i uvijek onog iskonskog, emocija.
,,Božo, mi te volimo!“, skandirala je publika u KIC-u koja uvijek prepozna iskrenost i kvalitet i to je ono što mami njihove aplauze, emocije i pjesmu. 
U pjesmama ,,Pustinja“ i ,,Rane“ Vrećo je bio među publikom, pjevao s njom i plesao, dok su posjetioci bilježili svaki trenutak mobilnim telefonima.
– Hvala što ste dio svake pjesme, što ste moja inspiracija, moja ljubav. Nisam sam dok je vas. Hvala, divni ljudi, vi se zovete ljubav. Vi ste ono zbog čega moj život jeste vrijedan. Vi ste dio mog srca – kazao je Vrećo.
U jednoj od, kako je večeras rekao, svojih najemotivnijih pjesama ,,Elmi“, Vrećo na kraju nije mogao da zadrži suze, dok je publika opet skandirala ,,Božo, mi te volimo!“.

This slideshow requires JavaScript.

Publiku je trojac Vrećo-Louis-Forest opet oduševio u numeri ,,Đelem đelem“ i salu ispunio nevjerovatnom energijom.
Za kraj regularnog dijela Vrećo je s publikom, akapela, otpjevao ,,Ko li noćas miluje ti kosu“.
Kako to već biva kad Vrećo dođe u grad i u KIC, nije to bila posljednja pjesma večeri, pa su na bis Vrećo-Louis-Forest, horski uz publiku koja je bila na nogama, otpjevali ,,Pandoru“ i kasnije publika sa Vrećom ,,Žute dunje“.
– Hvala puno. Širite ljubav, budite ljubav. Volim vas – poručio je Vrećo publici za kraj.
B.R.
Foto: B. Šekularac 

kud duga