DRUŠTVO PREPORUKA

PLJEVLJA: Počela kampanja „Zablistaću u vrtiću“

U Pljevljima je danas počela kampanja za povaćanje upisa djece u predškolske ustanove pod nazivom „Zablistaću u vrtiću“, koju je Ministarstvo prosvjete pokrenulo povodom početka upisa u vrtiće.  Kroz interaktivnu predstavu Dječijeg pozorišta „Stanković“ iz Nikšića, pjesmu i igru djece iz vrtića, sa gradskog trga poslata je poruka da je predškolsko obrazovanje ključno za razvoj djeteta i da svako dijete treba vrtić.

Na manifestaciji, pred oko stotinu mališana i njihovih roditelja obratile su se direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivo obrazovanje Arijana Nikolić – Vučinić i direktorica JPU „Eko bajka“ Abela Popović, a događaju je prisustvovao i predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić.

Nikolić-Vučinić je rekla da kampanja „Zablistaću u vrtiću“ ima za cilj da još jednom ukaže roditeljima da boravak u vrtićima doprinosti znatno boljem cjelokupnom razvoju njihove djece.

Ona je istakla da „djeca u vrtiću razvijaju kongnitivne vještine, uče prve riječi na engleskom jeziku, sklapaju prijateljstva i time se uče socijalizaciji. Uz predan rad vaspitača uče nove pjesme, razvijaju kreativnost što doprinosi njihovoj većoj spremnosti za prelazak u školsko okruženje“, te da je jedna od važnijih odluka u roditeljstvu upis djeteta u vrtić.

Direktorica pljevaljskog vrtića, Abela Popović, ukazala je roditeljima na dobre uslove u kojima radi vrtić, pojasnila procedure upisa i pozvala roditelje da upišu svoju djecu zbog svih benefita koje im boravak u predškolskoj ustanovi pruža.

Iz kredita Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) u Pljevljima će se graditi novi vrtić, a uskoro se očekuje raspisivanje tendera za izgradnju.

U crnogorskim vrtićima trenutno boravi oko 21.000 mališana, a na Sjeveru je nakon kampanje „Svi u vrtić“, koju je uz podršku Ministarstva prosvjete sprovodio UNICEF, obuhvat predškolskim obrazovanjem povećan za 20 %.

Povećanju broja djece u predškolskom obrazovanju, u 15 crnogorskih opština doprinosi i rad interaktivnih službi vrtića koje dva puta sedmično, u trajanju od 2 do 3 sata, sistematski i organizovano rade sa djecom u udaljenim područjima.

Ministarstvo kontinuirano radi na proširenju kapaciteta predškolskih ustanova, kao i na poboljšanju uslova u postojećim. Iz pomenutog kredita CEB-a, vrijednog 17 miliona eura, izgrađena su dva vrtića u Podgorici, gdje će se graditi još dva. Osim već pomenutog vrtića u Pljevljima, iz istog kredita gradiće se i vrtići u Baru i Ulcinju. Takođe, raspisan je tender za izgradnju vrtića u Rožajama koji se finansira iz Kapitalnog budžeta, a radi se i na pronalaženju alternativnih prostora za proširenje kapaciteta ustanova.

Kampanja „Zablistaću u vrtiću“ se nastavlja već sjutra,  18. maja, na gradskom trgu u Bijelom Polju sa početkom u 10 sati, zatim na trgu u Rožajama 23. maja, dok će se u Plavu manifestacija održati 30. maja ispred Centra za kulturu. Kao i u Pljevljima, i u ovim opštinama će se, s ciljem animiranja djece i roditelja, izvoditi tematska predstava koja će na zabavan način ukazati na značaj predškolskog obrazovanja za razvoj djeteta, a biće predstavljen i rad vrtića.